29/03/2024 7:35

Neispravni Fikretovi respiratori, milioni bačeni, bolnice pune bolesnika

Afera “Respiratori” ponovo je u žiži javnosti. Nakon što je danas prilikom instaliranja u Kantonalnoj bolnici u Goraždu otkriveno da su oba respiratora koje je trebala dobiti ova bolnica, a, koje je nabavila firma “Srebrena malina”, neispravna, upućuje na to da je čitava narudžba neupotrebljiva.

To dodatno baca sjenu na sramotnu nabavku respiratoru kada je u jeku krize potrošeno 10,5 miliona maraka novca poreskih obveznika.

I stručnjaci su od trenutka kada je otkrivena afera “Respiratori, upozoravali da su neupotrebljivi u liječenju kovid pacijenata. Međutim, sada je otkriveno i da su neispravni.

Stotinu respiratora, koji su našim zdravstvenim ustanovama širom zemlje prijeko potrebni, posebno u ovom drugom valu pandemije koronavirusa, kada su gotovo u potpunosti popunjeni bolnički kapaciteti, očito će još dugo čekati u nekom magacinu ili na neko novo servisiranje prije nego iko bude priključen.

Današnji pokušaj instaliranja respiratora

I tako, dok su druge zemlje regije, Evrope i svijeta tokom ljeta, kada je u većini zemalja opadao broj zaraženih koronavirusom nabavljali medicinsku opremu za liječenje pacijenata oboljelih koronavirusom, u BiH je vrijeme potrošeno na otkrivanje različitih malverzacija sa doniranom i nabavljenom opremom.

Federalna uprava civilne zaštite je putem firme “Srebrena malina” nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.