28/03/2024 20:48

Nelson: Nastavit ćemo pomoć profesionalnim medijima u BiH

“Danas izražavamo poštovanje prema medijskim profesionalcima zbog rizika kojima se izlažu da bi nas informirali”.

Na 30. godišnjicu od proglašenja Dana slobode medija, 30. maja, oglasio se i ambasador Sjedninjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson.

U video-poruci, on ističe važnost slobode medija za funkcionalna demokratska društva.

“Danas izražavamo poštovanje prema medijskim profesionalcima zbog rizika kojima se izlažu da bi nas informirali.

Novinari su istinski javni službenici, njihova potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru. Svjetski dan slobode medija nas poziva da obratimo pažnju na odgovornost vlasti da podrže slobodu medija i stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha”, poručio je Nelson.

On je istakao da je tokom pandemije koronavirusa posao novinara postao još teži, te izrazio saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije.

“Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i nezavisnih medija u BiH.

Kako je Albert Camus rekao: ‘Slobodni mediji, naravno, mogu biti dobri i loši. Ali je sigurno da će, bez slobode, uvijek biti samo loši’.

Na ovaj Svjetski dan slobode medija, želim svim medijskim profesionalcima u BiH da i dalje budu snažni i hrabri dok igranu jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu”, poručio je Neslon.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.