Nema izlaza iz krize vlasti Tuzlanskog kantona

Zvanično je stigla najava 35. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera, koja će se održati u petak 15. januara ove godine.

Na skupštinskom zasjedanju naći će se četiri tačke dnevnog reda i to razmatranje prijedloga i usvajanje Budžeta TK za 2021. godinu, kao i  razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2021. godinu.

Također, dnevni red predviđa i  razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kao i  razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan JU Služba za zapošljavanje TK.

Kako će teći zasjedanje, obzirom na trenutnu blokadu  rada Skupštine, teško je kazati. Niko ne zna da li će, shodno sugestijama OHR-a,  novostvorena većina u petak preuzeti zakonodavnu i izvršnu vlast u TK, posebno što do sada nije stigla odluka Ustavnog suda FBiH po zahtjevu Kluba Srba i Hrvata o zaštiti njihovog nacionalnog interesa.

Sudeći po atmosferi koja je vladala danas na sjednici Kolegija Skupštine, Vujović  kao i njegov kolega iz DF-a Boris Krešić, koji je, također, potegao pitanje zaštite vitalnog interesa, neće  odustati od svojih zahtjeva upućenih Ustavnom sudu FBiH, te je vrlo moguće da i ovo zasjedanje prođe bez usvojenog dnevnog reda.

Naime, predsjednik KO PDA TK i predsjednik Kluba ove stranke u Skupštini TK, na današnjoj sjednici Kolegija  zatražio je da dosadašnje skupštinsko rukovodstvo podnese ostavku, što su  ovi odbili.

U toku poslijepodneva u sjedištu Kantonalnog odbora SDA TK započela je sjednica Izvršnog odbora stranke na kome se članovi trebaju odrediti spram novonastale situacije, posebno kad je u pitanju moguća blokada rada institucija TK.

Također, zasjeda i rukovodstvo Socijaldemokrata (SD) BiH, političke partije koja je do sada činila skupštinsku većinu i bila dio izvršne vlasti u TK. Naime, dosadašnji predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, kadar je ove stranke.

Inače, u obavještenju koje je stiglo na adresu medija koji prate rad Skupštine TK, navodi se da „zbog epitemiološke situacije i provođenja mjera sprečavanja širenja korona virusa, te ograničenog kapaciteta sale u kojoj se sjednica održava, neće se moći osigurati prisustvo novinarskih ekipa, već da je planirano samo uzimanje izjava od učesnika sjednice“.

Politički.ba