Nevjerovatan trend: Nezaposleni troše više nego kada su bili zaposleni

Dodatna finansijska pomoć koja se pruža onima koji su izgubili posao usljed epidemije koronavirusa povećala je potrošnju, pa Amerikanci kupuju više nego dok su radili, pokazala su nedavna istraživanja.

Građani SAD-a imaju pravo na dodatnih 600 dolara sedmično do kraja jula, i to pored njihovih redovnih naknada za nezaposlene.

Prema ovim istraživanjima, dolazi se do zaključka da dodatak nije samo pomogao nezaposlenima da osiguraju egzistenciju, već im je omogućio i povećanje potrošnje. Posle analize transakcija 61.000 domaćinstava koja su primila naknade za nezaposlene između marta i maja, analitičari JPMorgan Chase Instituta zaključili su da su domaćinstva potrošila 10 posto više nego pre pandemije.

Istraživači su primetli da je takvo ponašanje potrošača drugačije od onog koje je uočeno za vreme tipične recesije. Oni koji primaju finansijsku naknadu za nezaposlene obično smanjuju potrošnju za sedam odsto, jer tipična takva naknada pokriva samo mali deo onoga što je osoba inače zarađivala – prenosi Telegraf.