Nijedna ovca nije vakcinisana, prijeti masovna zaraza

Proći će godina, a nijedna ovca nije vakcinisana protiv bruceloze, upozorava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. Kaže da prijeti velika opasnost od masovne zaraze brucelozom te da su ugroženi i ljudi.

– Ugrožen je i izvoz mesa u Tursku jer svaki farmer koji ima ovce drži ih blizu krupne stoke. To se ne razdvaja. Bruceloza je postojala i dobrim dijelom smo bili na tragu da se svede na minimum. Kada se jedne godine desi da se ne vakcinišu ovce, naredne godine na proljeće imamo katastrofu – kaže Bićo.

Promjena plana

Bruceloza se prenosi pašnjakom, slinom, mokraćom.

– Ovo može ugroziti i izvoz mesa u Tursku. Ne znam šta misle u Uredu za veterinarstvo BiH, ali ovo nije dobro – dodaje Bićo.

Na pitanje jesu li komunicirali s Uredom te koja je posljednja informacija, Bićo kaže da se sada prebacuje „vruć krompir“.

– Odgovorili su da je u toku ove godine planiran nastavak vakcinacije malih preživara protiv bruceloze, uz obavezno označavanje iz sredstava projekta IPA 2018. Iako je planirano da projekt bude operativan od početka godine, Ured su iz Delegacije EU u BiH obavijestili da se, s obzirom na nastalu situaciju s pandemijom, nabavka vakcina i ušnih markica pomjera na posljednji kvartal 2020. godine – kaže Bićo.

Bićo: Ozbiljna situacija

Nema sredstava

Nakon dostavljene prve informacije, Delegacija EU u BiH ponovo je obavijestila Ured da se nabavka ne može očekivati prije prvog kvartala 2021. godine.

– Nažalost, i pored svih napora, dodatna sredstva potrebna za nabavku vakcina i ušnih markica nisu osigurana. Na teren su u toku ove godine distribuirane 110.363 doze vakcina, od čega 77.513 u FBiH, 29.850 u RS i 3.000 na području Brčkog, za potrebe vakcinacije dozama preostalim iz 2019. – navodi se u saopćenju Ureda.

Smjena direktora Ureda

Ukoliko se ovaj problem ne riješi za desetak dana, Bićo najavljuje da će tražiti smjenu direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe.

– Markica za FBiH nema, za obilježavanje sitne stoke i svinja, a uskoro nestaje i za krupnu stoku. Tender još nije raspisan ni za nabavku vakcina, a ni ušnih markica – ističe Bićo.

Dnevni avaz