28/03/2024 23:53

Njemačka će potrošiti 130 milijardi eura za stimulaciju privredi

Vodeće njemačke stranke dogovorile su paket mjera vrijedan 130 milijardi eura, kojim će se pomoći privredi u izlasku iz krize izazvane pandemijom koronavirusa, izjavila je kacelarka Angela Merkel nakon maratonskih pregovora koji su trajali dva dana.

Milijarde eura bit će potrošene na pomoć industrijama koje su se našle u problemima, dodatno će biti finansirani oni krajevi u kojima je nezaposlenost narasla, a jednokratni bonus vrijedan 300 eura po djetetu bit će isplaćen s ostalim povlasticama koja se odnose na djecu.

Značajno će biti povećane subvencije za kupnju automobila, ali samo onih na električni pogon. Iz ove su mjere izostavljeni automobili koji koriste fosilna goriva.

Dogovoreno je i da će PDV biti smanjen sa 19 na 16 posto, a manja stopa sa 7 na 5 posto, objavila je agencija “dpa” pozivajući se na dokument o odluci.

Ukupan iznos financijskog paketa je uvelike premašio očekivanja javnosti. Prijašnji napisi su govorili o tome da vladajući razmatraju paket ukupne vrijednosti od 80 milijardi eura.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.