29/03/2024 0:40

Noćni uspon nazvan po tragično preminulom planinaru Harisu Nalči

FOJNICA Organiziran tradicionalni pohod na Prokoško jezero

U pohodu je učestvovalo šezdesetak planinara, a osim Fojničana bili su to gosti iz Visokog, Kaknja, Sarajeva, Breze, Kiseljaka, Odžaka, Dubrovnika, Splita, pa čak i iz Kanade

U organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ iz Fojnice organiziran je tradicionalni zimski noćni uspon na Prokoško jezero koji od ove godine nosi naziv „Haris Nalčo“ u znak sjećanja na tragično preminulog člana ovog društva.

Ljubitelj prirode

Fojničanin, 35-godišnji Haris Nalčo početkom oktobra se utopio u Prokoškom jezeru, bio je skroman mladić i veliki ljubitelj prirode.

U pohodu je učestvovalo šezdesetak planinara, a osim Fojničana bili su to gosti iz Visokog, Kaknja, Sarajeva, Breze, Kiseljaka, Odžaka, Dubrovnika, Splita, pa čak i iz Kanade.

 

Kako nam je kazao Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ i jedan od organizatora uspona, uspon je bio izuzetno težak zbog dubokog snijega.

– Zahvaljujući razumijevanju i podršci dobrih ljudi i preduzeću „Šumarija“ Fojnica, očišćena je cesta od Tovarišta do lokaliteta Jezernica, tako da smo organiziranim prijevozom mogli doći do Jezernice, odakle smo započeli ovaj uspon. Sa čeonim svjetiljkama na čelima, predvođeni najiskusnijim planinarima s krpljama na nogama, ekipa se probijala kroz izuzetno dubok snijeg četiri i po sata do Prokoškog jezera. Na odredište smo stigli sat poslije ponoći, a dočekani smo s impresivnim vatrometom – kaže Jukić.

Topli ambijent u katunima, svijeće i planinski čaj su ubrzo otklonili vidljivi umor s lica učesnika uspona i poslije bogate večere nastavilo se druženjem uz gitaru i pjesmu do ranih jutarnjih sati.

Neiscrpan repertoar

– Naš prijatelj Samir Krivdić iz Visokog nas je i ove godine zabavljao svojim neiscrpnim repertoarom pjesama i viceva. Osim velikog broja dama, s nama su bili sedmogodišnji Roko Poljak i njegov desetogodišnji brat Lovro iz Splita, kao i Krešo Bošković iz Dubrovnika, 15-godišnji Amel Turko iz Fojnice, 12-godišnja Sanda Šako i drugi – navodi Jukić.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.