29/03/2024 9:53

Nova vlast treba da prati njemačko-britanski inicijativu

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi konstatovali su danas da evropske integracije i aktivnosti na provođenju njemačko-britanske inicijative treba da budu osnova platforme novoizabranih organa vlasti u BiH.


Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da su u fokusu razgovora Lagumdžije i Davidija bile evropske integracije BiH, posebno inicijativa ministara inostranih poslova Njemačke Frank-Valtera Štajnmajera i Velike Britanije Filipa Hemonda, koja je predstavljena na konferenciji ministara inostranih poslova jugoistočne Evrope u Berlinu.
U saopštenju se navodi da su sagovornici izrazili zadovoljstvo, jer je njemačko-britanska inicijativa pozitivno primljena u BiH, kako od političkih aktera tako i medija i, uopšte, javnosti.
Lagumdžija je istakao da ova inicijativa predstavlja konkretizaciju novog pristupa EU prema BiH i da sadrži neophodne reforme da bi bio otkočen proces evropskih integracija BiH.
On je naglasio da BiH pozdravlja novi pristup EU prema zapadnom Balkanu koji je “baziran na tri strateška pravca djelovanja: ekonomsko upravljanje, vladavinu prava, te reforme i jačanje javne administracije.

bhreporter/Srna

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.