28/03/2024 18:54

NOVE NAREDBE U FBIH STUPAJU NA SNAGU OD SUTRA: EVO ŠTA JE DOZVOLJENO, A RANIJE NIJE BILO

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućujava obveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Sportska takmičenja

Radi smanjivanja rizika od infekcije COVID-19, kao i zaštite osobnog zdravlja, za vrijeme okupljanja potrebno je obvezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera).

Naredbom je dozvoljen rad poslovnim subjekatima, uz praćenje općih i specifičnih preporuka radi sigurnosti osoblja i klijenata u kontekstu COVID-19 bolesti, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

U zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, kao i privatnim praksama, obvezno je pridržavanje striktnih mjera za prevenciju i kontrolu infekcije i praćenje općih i specifičnih preporuka radi sigurnosti osoblja i pacijenata u kontekstu COVID-19 bolesti.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru – samo sjedeća mjesta, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

U ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom (baštama i terasama) dozvoljena je upotreba i konzumiranje nargila, uz obveznu promjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva.

Naredbom je zabranjen rad noćnim klubovima i diskotekama.

Dozvoljeno je održavanje spotskih takmičenja, ali bez prisustva publike, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Također, dozvoljeno je održavanje trenažnih procesa sportista svih sportskih klubova, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Dozvoljene su posjete i izlazak štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i kazneno-popravnim zavodima. Posjete u ustanovama socijalne zaštite za zbrinjavanje i smještaj starijih osoba odvijaju se u vanjskom prostoru, maksimalno dvije osobe u posjeti, uz obvezno održavanje fizičke distance i nošenje maski.

Dozvoljen je i prijem novih štićenika u ustanovama socijalne zaštite uz uslov da je prethodno provedena mjera izolacije od 14 dana i testiranje na COVID-19 nakon isteka roka od 14 dana izolacije koje mora rezultirati negativnim testom. Navedeno se primjenjuje i kod premještaja štićenika iz jedne ustanove u drugu, odnosno u slučaju premještaja štićenika iz zdravstvene ustanove u ustanovu socijalne zaštite. Obveza je ustanove socijalne zaštite osigurati prostor za samoizolaciju.

Obvezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Dozvoljen je rad gradskog, prigradskog i međugradskog prijevoza uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Zabranjen je rad osnovnih, srednjih škola i fakulteta, sa izuzetkom vježbi i praktičnog rada na fakultetima, odbrane diplomskih i magistarskih radova, te doktorskih disertacija, kao i praktičnog rada u srednjim strukovnim školama, održavanje pripravničkog i specijalističkog odnosno subspecijalističkog staža zdravstvenih djelatnika u zdravstvenim ustanovama, te drugim institucijama u kojima se staž obavlja, polaganje stručnih, specijalističkih i subspecijalističkih ispita zdravstvenih djelatnika, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Mikrobiološko-laboratorijsku dijagnostiku-real time PCR za detekciju SARS-CoV-2 obavljat će laboratorije zdravstvenih ustanova verificirane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu – Laboratorij za molekularno-genetička i forenzična ispitivanja, koji je akreditiran za molekularno-dijagnostička ispitivanja sukladno BAS EN ISO 17025-2006. standardom, kao podrška javnom zdravstvenom sektoru.

Preporučuje se svim stanovnicima Federacije BiH da ne putuju u zemlje pogođene novim koronavirusom (COVID-19), odnosno u zemlje sa visokom incidencom COVID-19, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa u Federaciju BiH, a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federacije BiH.

Preporuke stranim državljanima

Osim toga, preporučuje se svim stanovnicima Federacije BiH, kao i stranim državljanima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz zemalja sa prisutnom COVID-19 infekcijom, posebno iz zemalja sa visokom incidencom COVID-19, obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Dozvoljeno je kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz prethodnu suglasnost Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Provođenje naredbi kontrolisat će organizatori javnih okupljanja, menadžment poslovnih subjekata i ustanova, kao i inspektori u Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslova, te nadležni odnosno ovlašteni općinski i gradski inspektori.

Naredba je donesena s rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka primjene, a nakon isteka tok roka zadužuje se Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene mjera utvrđenih tom naredbom, te nakon toga odluči novom naredbom o mjerama koje se poduzimaju i u kojem roku.

Pomenuta naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 31. maja 2020.

Na današnjoj žurnoj sjednici Vlade Federacije BiH, na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite donesena je Odluka o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

hayat

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.