Nuhanović: “Žao mi je i Nas i Vas”

“A sve im hoću reći – prestanite negirati genocid i vidjet ćete da će nam svima na ovim prostorima biti bolje. Da nam svane neko drugačije sutra”.

“Dodik u svom političkom batrganju ide na opciju “sve ili ništa” nadajući se opstanku na političkoj sceni u bilo kojoj državi – BiH, RS, ili nekoj trećoj, nebitno, u kojoj god je on Baja”, piše Hasan Nuhanović na svom Facebook profilu.

Ako to ne uspije sljedeća faza je “posle mene potop”. Tako to sad izgleda, nastavlja dalje on.

“Međutim, jedina država u kojoj je mogao glumiti Baju je Bosna i Hercegovina, zahvaljujući njenoj Dejtonskoj strukturi i indolentnom i licemjernom odnosu međunarodnih faktora koji su tu Dejtonsku BiH kreirali praktično nagrađujući genocid i etničko čišćenje koje su počinili Dodikovi prethodnici u periodu 1992. – 1995.

Dodik je Republiku Srpsku naslijedio uživajući i profitirajući na njenoj etničkoj isključivosti bez spremnosti i namjere da se obračuna sa njenom prošlošću. On je učinio upravo suprotno – pretvorio je taj narativ u perverziju.

Na primjer da “nema kostiju u tabutima 11. jula u Potočarima već da se samo stavi ime” riječi su koje je izrekao Dodik 10. jula 2021. i koje NIKADA ne smijemo zaboraviti i oprostiti.

Interesantno je vidjeti kako Borenovićev PDP, vjerovatno sa ostalima iz opozicije, spašava svoju RS dok se Dodik sprema da naglavačke skoci u bazen iz kojeg je ta opozicija danas na pres konferenciji ispustila vodu.

Ja sam to tako shvatio.

Po meni, to je u ovom momentu povoljan tok događaja i na nivou RS i na nivou BiH koji stavlja tačku na priču o secesiji i ostalim Dodikovim vratolomijama – tj. vidjet ćemo kako će opozicija tvrditi pazar.

Ono što je de facto i de jure tu je Dejtonska BiH sa dva entiteta – što niko iz Federacije, a iz međunarodne zajednice pogotovo, nije ni dovodio u pitanje već je Dodik (a do prije neki dan i sve druge stranke u RS) izvršio zamjenu teza tvrdeći da je Inzkovim zakonom Srbima u RS ugroženo pravo na negiranje genocida. Tu je svoju genocidno-fašističku tezu onda proširio na tezu o ugroženosti postojanja RS.

Dakle, Dodikova teza, na kojoj se zasniva cijeli njegov narativ u ovom momentu, je da RS ne može postojati ako joj se oduzme pravo na negiranje genocida.

Takvu tezu ni Dodik ni bilo ko drugi ne može odbraniti na bilo kakvom međunarodnom forumu – gdje Dodik traži podršku za svoju političku avanturu.

Takva teza je manje odbranjiva od teza o “ugroženosti Srba u BiH, “svi Srbi u jednoj državi”, “razdvajanju naroda” na kojima je Karadžić uspješno jahao do jednog momenta iz jednostavnog razloga:

Karadžićev najavljeni genocid se tek trebao desiti i dešavao se, a genocid koji Dodik negira (onaj Karadžićev) je danas neoboriva utvrđena pravna i historijska činjenica.

Dakle, Dodik je tu bitku izgubio unaprijed.

Borenoviću i ostalima preostaje da pokušaju smanjiti već nanesenu štetu.

Ne znamo kakav će biti rasplet ali to prije svega, a možda i isključivo, zavisi od toga koliko je opozicija u RS na visini zadatka – koji jeste težak s obzirom na to da su Dodikovi potezi izašli iz domena racionalnog, pa i mogućeg. Ovo drugo opoziciju više zabrinjava od ovog prvog.

Ista ta opozicija negira genocid i nastavit će ga negirati i kada/ako dođe na vlast nakon Dodika. U ovom trenutku to za opoziciju u RS i nije tema. Tema je kako doći na vlast, kako sačuvati RS, kako je zaštititi od sankcija, kako obuzdati Dodika (damage control) kako bi se genocid mogao negirati na način sofisticiraniji i perfidniji od onoga na koji to čini Dodik. Te vještine je Mladen Ivanić iskazao do sada nebrojeno puta, a njegov podmladak je tu umjetnost još unaprijedio i usavršio.

Sve je svima jasno ali svi priželjkujemo rješenje akutne krize iako znamo da će izliječenje od hronične bolesti trajati jos godinama.

A sve im hoću reći – prestanite negirati genocid i vidjet ćete da će nam svima na ovim prostorima biti bolje. Da nam svane neko drugačije sutra.

Ali, nema od toga ništa.

Žao mi je i Vas i Nas jer ne zna se ko je jadniji:

Vi koji genocid negirate i nad njim likujete ili Mi koji se nadamo da ćete to prestati raditi”, napisao je Nuhanović.

Politički.ba