U Federaciji BiH stava su da bi položaj poljoprivrednih proizvođača bio znatno bolji kada bi postajalo državno ministarstvo ili neki drugi organ na nivou BiH. Usorac o tome kaže:

– To su politička pitanja, neka se političari dogovore. Što se tiče nas poljoprivrednika u BiH, mi odlično sarađujemo. Sve odluke u Udruženju poljoprivrednika BiH donosimo jednoglasno. Prije formiranja ministarstva ili nekog drugog tijela neophodno je harmonizirati pravilnike u cijeloj BiH. Izjednačiti poticaje, a ne kao sada. Recimo, poticaj za mlijeko u FBiH je 40 feninga, a u RS-u 25.

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH razmatrat će se prijedlog da se uvedu prelevmani i dodatne carine na uvoz određenih proizvoda iz Evropske unije, a sve kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

– U Vijeću ministara moraju konačno reći jesu li za državu i narod ili se vode nekim drugom interesima. Zašto nam ne daju plavi dizel, u tom slučaju ne bi plaćali akcize, što bi nam smanjilo troškoe. U cijeloj Evropi to je omogućeno poljoprivrednicima. Država nam ne dozvoljava da registrujemo udruženje na nivou BiH. Kažu može, ali da u je nazivu “udruženje u BiH”, a ne Udruženje poljoprivrednika BiH – poručio je Usorac.