29/03/2024 1:57

Obilježavanje godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine (FOTO)

Povodom 15. aprila, godišnjice osnivanja Armije Republike Bosni i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović danas su, sa delegacijom boračkih saveza i udruženja, položili cvijeće i odali
počast na mezarima prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, generala Rasima Delića i poginulih pripadnika ARBiH u Memorijalnom centru „Kovači“ u Sarajevu.

Ovom prilikom premijer Hodžić je uputio zahvalu i čestitku svim bivšim pripadnicima Armije Republike BiH.

„Prošlo je 29 godina kako je Bosna i Hercegovina od slabo naoružane dobila respektabilnu vojnu formaciju koja je spremna braniti domovinu. Sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove, obaveza je svih patriota i onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu. U cilju očuvanja tradicije odbrane potrebno je još jednom podsjetiti da je Armija Republike Bosne i Hercegovine iznikla u vremenu velikog iskušenja. U tom izuzetno teškom vremenu ona je predstavljala odgovor patriota na agresiju kojoj su se oduprli bosanski sinovi, i u redovima multietničke bosanskohercegovačke armije, borili se za odbranu domovine i svih njenih naroda.

Demobilisanim borcima Armije BiH, ratnim vojnim invalidima i svim građanima koji su sudjelovali u odbrani naše domovine upućujem čestitke povodom 29. godišnjice osnivanja Armije, uz podsjećanje da neizmjernu zahvalnost dugujemo svim onima koji su na tom putu izgubili živote.”

Istovremeno sa polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na „Kovačima“ delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i boračkih saveza i udruženja položile su cvijeće i odale počasti u Memorijalnom centru u Potočarima, na mezarjima Memići u Kalesiji, Veljaci u Bratuncu i mezarju u Rahiću, te spomen obilježjima na Husinu i centralnom spomen obilježju u Brčkom.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.