Obilježena 5. godišnjica rada visokoškolske ustanove FINra iz Tuzle (FOTO)

 

A.Hadžić

U Tuzli je danas svečano obilježena 5.  godišnjica rada Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra, na čijim se studijskim programima trenutno školuje više od 250 studenata.

FINra je već izvela prvu generaciju od 45 diplomanata, i svi su oni, kako saznajemo, odmah pronašli zaposlenje, što u poznatim kompanijama, što kao vlasnici privatnih računovodstvenih kuća.

„Ovaj jubilej dočekujemo kao akreditirana visokoškolska ustanova.

Do sada smo upisali pet i u toku je upis šeste generacije studenata.

Veliki je interes za školovanje na odsjecima koje imamo i na kojim se, osim teorijskog, pružaju i značajna praktična znanja, što onim koji okončaju studij daje mogućnost da odmah mogu početi raditi“, kazao je za politicki.ba direktor FINra u u Tuzli prof. dr. Ismet Kalić.

Na studijskom programu „Finansije i računovodstvo“ studenti FINra-e  mogu se opredjeliti za smjerove na kojima se izučavaju  računovodstvo, porezi i revizija, zatim, finansije, bankarstvo i osiguranje, te IT u finansijama i računovodstvu.

Tatkođer, u sklopu studijskog programa „Računovodstvo i informatika“ uveden je smjer programsko inžinjerstvo, što je pobudilo veliko interesiranje studenata.

„Imamo studente od Srebrenice do Bihaća.

U godini pandemije, kada se nastava izvodila online želju da studiraju na FINra izrazili su i neki naši građani koji žive i rade i van granica BiH.

Nastavit ćemo sa online izvođenjem nastave, kao i s nastavom  u učionicama“, kaže Kalić.

Od više od 60 predavača koji su angažirani na FINra, ne samo iz BiH, već i iz Hrvatske i Slovenije, njih 25 su doktori nauka, zatim magistri i predavači-asistenti, od kojih je veći broj, po riječima direktora Kalića, praktično involviran u poslove finansija i računovodstva, sa certifikatima računovođa, ovlaštenih revizora itd.

Na današnjoj ceremoniji obilježavanja pete godišnjice FINra-e u Tuzli profesorima, po izboru studenata, asistentima i stručnjacima iz prakse, kao i najboljim studentima, dodjeljena su priznanja.

Politički.ba