28/03/2024 13:18

Od 20. decembra Srbija uvodi obavezan PCR test na granici, čak i za građane BiH

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann koji je kazao da je Granična policija BiH dobila obavještenje od Uprave granične policije Republike Srbije.

To znači da će svi građani BiH koji budu namjeravali ići u Srbiju od ponoći 20. decembra uz sebe morati imati negativan PCR test na koronavirus, uz identifikacione dokumente.

“Nove mjere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u našu zemlju. Imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike, od kojih nas dijeli još malo vremena, očekuje se tradicionalno veća frekvencija ljudi na svim graničnim prelazima“, naveli su iz Vlade Srbije.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih stanovnika srbijanska Vlada je usvojila da će ulazak u Srbiju biti dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. To važi i za državljane Srbije koji dolaze iz inozemstva.

“Državljani Srbije koji ne posjeduju negativan PCR test moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji. Cijena testiranja na lični zahtjev za strane državljane iznosi 18.000 dinara (300 KM), dok je za državljane Srbije cijena do kraja godine nepromijenjena i ona iznosi 6.000 dinara (100 KM). Od 1. januara 2021. godine, cijena testiranja na lični zahtjev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara (150 KM)“, saopćeno je jučer iz Beograda.

Podsjetimo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju. Ipak, svi iz BiH će pri ulasku u Srbiju morati pokazati negativan PCR test.

Klix.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.