Od sutra vozačima iz BiH ne treba zeleni karton

Ovaj papir neće trebati prilikom ulaska u Srbiju i još 33 evropske države, uključujući Hrvatsku. No, neophodan je prilikom putovanja u Albaniju, Tursku i Sjevernu Makedoniju.

Sutra stupa na snagu odluka o tome da vozačima iz Bosne i Hercegovine, prilikom ulaska u Srbiju i još 33 evropske države, uključujući Hrvatsku, zeleni karton nije potreban.

Ovaj papir neće trebati ni za ulazak u BiH vozačima iz Srbije i većine evropskih država.

No, trebat će za vožnju kroz Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Tursku. Samo još s tim državama BiH, ali ni EU, nema potpisan sporazum ove vrste.

Bosna i Hercegovina je postala potpisnica sporazuma “Podsistema registarske oznake” zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švicarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom,

Islandom i Srbijom.

Ova mjera stupa na snagu sutra, u skladu s Odlukom Evropske komisije (EU) 2020/1358 оd 28.9.2020. godine, o primeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća u odnosu na provjere osiguranja od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila koja se uobičajeno nalaze u BiH.

Zeleni karton, odnosno Zelena karta osiguranja, je međunarodna isprava kojom se potvrđuje posjedovanje osiguranja od autoodgovornosti.

Ovim obrascem dokazuje se da vozilo posjeduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu i eventualne štete koja se pričini upravljanjem vozilom, a BiH dugo nije mogla biti primljena u “Podstistem registraske oznake” jer je udio neregistriranih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio pet procenata.

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, saopćeno je iz organizacije “Biro ‘zelene karte’ BiH”.

Politički.ba