Riječ je o raznoj robi koja se nelegalno bez plaćanja uvoznih dažbina pokušala uvesti u našu zemlju. Kako dugo traju sudski postupci u vezi s oduzetom robom, dosta je propadne u skladištima UIOBiH, veliki dio uništi, a samo nešto od toga proda na javnim licitacijama.

Svake godine UIOBiH zbog nekog od carinskih prekršaja godišnje oduzme robe u vrijednosti više miliona maraka. Iako je najviše akcizne robe, poput duhana i duhanskih proizvoda, u skladištima UIO-a nalaze se automobili, tehnička i tekstilna roba.

Samo ispred banjalučkog skladišta UIO-a oduzeti automobili već godinama propadaju čekajući sudske odluke. Propada i roba unutar skladišta, kao što su odjeća i obuća. Ono što se na kraju i proda, završava na računima UIO-a kao i svi ostali prihodi od indirektnih poreza.

Istovremeno, socijalne potrebe građana na rubu siromaštva su takve da, prema mišljenju humanitarnih organizacija, dio robe iz skladišta treba donirati. UIO oduzetu robu ne može samoinicijativno donirati, već sa robom postupa u skladu sa sudskim odlukama. Da bi se roba mogla donirati neophodna je eventualno Odluka Vijeća ministara BiH o donaciji. Do sada nije bilo nijedne takve odluke, piše BHRT.