28/03/2024 13:13

Općina Kalesija nije ukinula pomoć poljoprivrednim proizvođačima

Povodom događaja koji se danas desio ispred zgrade Općine Kalesija, kada je N.M. iz Kikača dovezao uginulo tele zbog kako je navedeno ukidanja stavke za pomoć poljoprivrednicima, osjećamo potrebu da se oglasimo te demantujemo neistine koje se iznose u javnosti.

Naime, Općinsko vijeće Kalesija je na III redovnoj sjednici usvojilo Odluku o raspodjeli sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2021.godinu kojom je predviđeno 100.000 KM za ove namjene.

U ovu Odluku uvršteni su oni koji se bave uzgojem muznih krava u liniji otkupa mlijeka, uzgajivači rasplodne stoke (ovaca), registrovani
proizvođači pilećeg mesa-brojlera, registrovani proizvođači za uzgoj pčelinjih zajednica te oni koji se bave plasteničkom proizvodnjom i uzgojem krastavaca kornišona.

Također, vijećnici u Općinskom vijeću Kalesija su usvojili Zaključak kojim se zadužuju općinski načelnik da u prvom rebalansu budžeta uvrsti
novčanu stavku u Budžet za ovu godinu za pomoć rješavanja problema uginuća stoke.

Općina Kalesija će pokrenuti postupak protiv odgovornih osoba koje su uposlenici JP „Veterinarska stanica“ Kalesija koji upravljaju stočnim grobljem u Kalesiji Gornjoj, a koji su odbili da izvrše ukop uginulog teleta koje je vlasnik N.M. dovezao na lokaciju.

Općina, odnosno JP “Veterinarska stanica” Kalesija će i dalje  vršiti ukop uginule stoke na lokaciji stočno groblje u Kalesiji Gornjoj.

Pozivamo menadžment i uposlenike JP „Veterinarska stanica“ Kalesija da svoje radne obaveze i zadatke obavljaju profesionalno te da se ne vode politikom onih koji su u Općinskom vijeću Kalesija opozicija i koji su spremni ići na ovakve radikalne poteze kako bi unijeli nemir u našoj loklanoj zajednici. Tim svojim postupcima nanose ogromnu štetu poljoprivrednicima u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Sa cijelim slučajem upoznata je i PS Kalesija te od njih tražimo da provedu sve potrbne radnje kako bi se ustanovilo ime nalogodavca ovog
čina.

Postavlja se pitanje, šta ukoliko je uginulo tele bilo zaraženo, a predstavnici JP „Veterinarska stanica“ Kalesija odbili su ukop istog, ko će odgovarati ukoliko dođe do širenja neke zarazne bolesti?

Općina Kalesija i općinski načelnik Sead Džafić će i dalje biti uz poljoprivredne proizvođače te će zajedno raditi na pronalaženju što kvalitetnijih mjera za pomoć u ovoj oblasti.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.