Osigurane dvije milijarde doza vakcina

Alijansa Kovaks, čiji je cilj da isporuči vakcine protiv COVIDA 19 najugroženijim ljudima u svijetu, saopćila je danas da je dobila pristup za blizu dvije milijarde doza, odnosno da je udvostručila količinu, te da se početak isporuka očekuje u prvom kvartalu 2021. godine.

Inicijativa koju zajedno podržavaju savez za vakcine Gavi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da namjerava da isporuči 1,3 milijardi doza odobrenih vakcina sljedeće godine zemljama sa slabo i srednje razvijenim ekonomijama.

Svih 190 zemalja koje su se uključile u program imat će pristup vakcinama u prvoj polovini 2021. godine, a isporuke kreću u prvom kvartalu, čim se izdaju odobrenja za vakcine i države potvrde da su spremne da prime medikamente, navodi se u saopćenju.

Farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” saopćila je istovremeno da će programu Kovaks dostaviti 170 miliona doza vakcine “bez ikakvog profita”.

Uprava ove kompanije saopćila je da je cilj “Astra Zeneke” da svjetskom tržištu isporuči ukupno tri milijarde doza vakcine tokom 2021. godine.