28/03/2024 23:09

Oštetili Željeznice RS za nekoliko stotina hiljada KM

Sektor kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Doboj podnio je izvještaj protiv dviju odgovornih osoba u sektoru za eksploataciju u Željeznicama RS-a a.d. Doboj, zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja.

Izvještaj je podnesen protiv N.L. i M.V., saopćeno je danas iz CJB Doboj.

Za prijavljenog N.L. postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba Sektora za eksploataciju Željeznica RS-a (ŽRS), u prethodnom dogovoru s drugoprijavljenim M.V., iskoristio svoj položaj i ovlaštenje na način da je suprotno odredbama Pravilnika o internim kontrolama i internim kontrolnim postupcima u ŽRS, te suprotno Ugovoru o davanju vagona u zakup zaključenog između ŽRS i “JV Alpine Bibe Koridor 10 Railway proekt” d.o.o. Skoplje, propustio obavezu da za vrijeme trajanja Ugovora o davanju vagona u zakup, 14.septembra 2012. do 1.jula 2013. godine, mjesečno ispostavlja naloge Sektoru za finansijsko poslovanje ŽRS-a.

Stoga nisu ispostavljene fakture zakupcu “JV Alpine Bibe Koridor 10 Railway proekt”, čime je po osnovu nenaplaćenog zakupa navedenom preduzeću pribavljena imovinska korist od 156.723,84 KM, a za isti iznos oštećen ŽRS.

Prijavljeni su potom preduzeli radnje na potpisivanju aneksa ugovora o produženju trajanja zakupa vagona do 31.augusta 2013. godine, iako na račun ŽRS-a prethodno nisu uplaćena novčana sredstva po osnovu zakupa vagona iz Ugovora.

Na ovaj način preduzeće “JV Alpine Bibe Koridor 10 Railway proekt” je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist od 192.316,80 KM, a za isti iznos su oštećene ŽRS.

Osim navedenog, za drugoprijavljenog M.V. postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba u Sektoru za eksploataciju u ŽRS a.d. Doboj, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja na način da je prilikom pripremanja spiska teretnih kola s individualnim brojevima za administrativnu razmjenu sa Željeznicama Republike Srbije upisao 13 teretnih kola (ukupne mase 175.690,00 kg), koja se ne nalaze na mreži ŽRS-a, a prenesena su im u vlasništvo, iako je raspolagao podacima iz Inventarnog kolskog parka ŽRS-a o stanju svih domaćih i stranih kola koja se nalaze na mreži ŽRS.

Na ovaj način ŽRS su ostale bez 13 teretnih kola koja su im prenesena u vlasništvo, a ne nalaze se na mreži ŽRS-a, čime je ŽRS-u pričinjena materijlna šteta od 50.125,8 KM.

bhreporter/Fena

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.