Otvoren 24. Ljetni univerzitet u Tuzli

Otvoren 24. Ljetni univerzitet u Tuzli:
Prilika za studente da nauče nešto novo 

U Narodnom pozorištu Tuzla danas je svečano otvoren dvadeset četvrti po redu Ljetni univerzitet. Ova jedinstvena manifestacija koja će trajati do 14. juna okupit će brojne profesore i studente iz zemlje i inostranstva, a njen glavni cilj je akademska saradnja stručnjaka i naučnika iz različitih polja nauke.

Ljetni univerzitet je prije svega osnovan s ciljem razmjene informacija među ekspertima iz određenih naučnih oblasti, koji svoja saznanja i praktične vještine pružaju studentima, asistentima, profesorima, stručnjacima i svima zainteresiranima za nove informacije.

– Pred nama je 24. po redu Ljetni univerzitet u Tuzli, manifestacija po kojoj smo postali prepoznatljivi ne samo u našoj zemlji već i šire, i koja će i ove godine biti mjesto susreta studenata i eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti. Od samog osnivanja cilj nam je da pokažemo da mi nismo jedna zatvorena akademska zajednica, da idemo naprijed i da pratimo savremene trendove u visokom obrazovanju, izjavila je za Tuzlarije rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Svake godine Ljetni univerzitet ima jednu centralnu temu. Ovo godine to je tema pod nazivom “Promocija različitosti”.

– Želimo da ukažemo na činjenicu da na Univerzitetu u Tuzli studiraju ljudi ne samo različitih etničkih pripadnosti, nego i različitih socijalnih kategorija, religijskih zajednica, također tzv. netradicionalni studenti sa različitim socijalnim potrebama, studenti sa posebnim potrebama i tako dalje. Sve navedeno je upravo naša snaga po kojoj je poznat ne samo Univerzitet u Tuzli, nego i naš grad i Tuzlanski kanton, dodala je Hadžigrahić.

Inače, kao i svake godine, Univerzitet u Tuzli nudi niz različitih studijskih programa na sva tri ciklusa studija. Uskoro će biti raspisan i konkurs, dodala je rektorica Hadžigrahić.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, uslijedila je javna tribina na temu “Povelja Kulina bana: 1189-2019”. Predavači su bili gradonačelnik Jasmin Imamović, prof.dr. Dženeta Omerdić, prof.dr. Edin Mutapčić, prof. dr. Amira Hadžagić Turbić i prof. dr. Izet Šabotić.

– Program Ljetnog univerziteta je jako sadržajan i bogat. Želimo da poručimo široj društvenoj zajednici, našim studentima, kao i profesorima da je akademska zajednica taj integrativni faktor i da mi kroz svoje djelovanje i rad usmjeravamo naše različitosti. Ukoliko prihvatimo jedinstvo različitosti, mi imamo priliku da na kvalitetan način educiramo i naše studente i širu društvenu zajednicu. Kroz teme želimo da istaknemo da je pitanje identiteta u Bosni I Hercegovini uvijek bilo bitno, kazala je Omerdić.

Ljetni univerzitet se organizira nakon završetka regularne akademske godine što pruža mogućnost velikom broju studenata da se posvete onome što ih posebno zanima neopterećeni redovnim nastavnim obavezama.

(tuzlarije.net)