Otvoren Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru

Svečanim presijecanjem vrpce danas je zvanično otvoren Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru (Srbija), prvi konzulat u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanom otvorenju putem video poruka obratili su se predsjednici Turske i Srbije Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić, a vrpcu su u pratnji delegacija prerezali ministri vanjskih poslova dvije zemlje Mevlut Cavusoglu i Nikola Selaković.

Na svečanom otvorenju, pored predsjednika i ministara obratili su se i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy te konzul Basar Basol, a prisustvovao je i Sead Nasufović, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije, te brojne druge zvanice i građani.

Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru je prvi konzulat u historiji ovog grada.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Novom Pazaru da će otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u tom gradu dati ozbiljan doprinos razvoju saradnje između Srbije i Turske.

Selaković je govorio na svečanosti otvaranja Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru, prvom konzulatu u tom gradu i tom prilikom se osvrnuo ”na politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ulaganjima u taj region”.

Kako je kazao, politika srbijanskom predsjednika nije u samo riječima nego u djelima, a “za politiku koju vodi predsjednik Vučić, odnosi Srbije s Turskom su veoma važni, kao što su nam itekako važni odnosi s našim komšijama, prijateljima, braćom i sestrama Bošnjacima.”

“Želja nam je da u onome što jesu ekonomski uspjesi i napredak Srbije na svakom koraku itekako uživaju i imaju mogućnost da to osjete naši sugrađani bošnjačke nacionalnosti”, poručio je Selaković.

Otkrio je da mu je po dolasku u Novi Pazar, turski kolega Mevlut Cavusoglu rekao da je grad drugačiji u odnosu na prije četiri godine kada je posljednji put bio.

“I zaista, naša politika, politika razvoja i kada je u pitanju ovaj region, koji Bošnjaci zovu Sandžakom, a mi Srbi Raškom, ali ovdje zajedno u slozi i miru živimo, jeste politika ne praznih riječi nego konkretnih rezultata”, kazao je ministar vanjskih poslova Srbije.

Govorio je o ulaganjima Vlade u Beogradu u Novi Pazar, te podsjetio da je u taj grad uloženo oko pet miliona eura u rekonstrukciju škole “Bratstvo”, četvrte škole u Srbiji koja ima zatvoreni bazen za svoju djecu.

“Naša djeca u Pazaru imaju priliku da uče u školi koja je u boljim uslovima nego mnoge škole u našoj prijestolnici u Beogradu”, poručio je Selaković.

Dodao je da će Novi Pazar biti među prvih 28 općina i gradova koji će riješiti pitanje kako otpadnih voda i kanalizacije, tako i vodovoda.

Podsjetio je da se ove godine navršavaju 142 godine uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Turske.

“Ponosni smo što upravo u ovo vrijeme naše dvije države bilježe najviši stepen svojih odnosa koje odlikuje povjerenje, prijateljstvo i uzajamna saradnja. Potpuno sam uvjeren da će budući rad Generalnog konzulata Republike Turske ovdje u Novom Pazaru dati ozbiljan doprinos razvoju te saradnje ali i značajan doprinos daljem ekonomskom razvoju svih opština ovog kraja”, poručio je Selaković.

Svečanom otvorenju prisustvuju i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy te konzul Basar Basol, kao i brojne zvanice i gađani.

Cavusoglu će posjetiti i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) gdje će razgovarati s predsjednicom Jasminom Curić.

Planirano je i da ministar vanjskih poslova Turske otvori i dvoranu Sportske akademije „Dogus“, koju je po nalogu turskog predsjednika Erdogana restaurisala istoimena firma iz ove zemlje.

Cavusoglu će u pratnji ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislava Momirovića obići i gradilište firme Tasyapi, koja radi modernizaciju puta Novi Pazar – Tutin. Cavusoglu će ovom prilikom razgovarati i sa predsjednikom Upravnog odbora firme Tasyapi Emrullahom Turanlijem.

Po povratku u Beograd istog dana, Cavusoglu će se sastati s predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a očekuje se i da posjeti žensku odbojkašku reprezentaciju Turske, koja u glavnom gradu Srbije nastupa u okviru Evropskog prvenstva.

Ministar vanjskih poslova Turske se jučer u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, a u pratnji ministarke kulture i informisanja Maje Gojković obišao je Bajrakli džamiju.

Politički.ba