28/03/2024 21:22

Ovaj automobil ubija koronu, evo i kako

Sve je više automobila koji u ponudi imaju ventilaciju opremljenu naprednim filterima koji sprečavaju ulazak sitnih čestica. Honda ide korak dalje.

Honda predstavlja Kuramaku, novi proizvod u asortimanu filtara za ventilacijski sistema. I dok klasičan filter kabine dopušta prolazak sitnih čestica, napredni (CN 95) sprečavaju da prođe sve veće od 0.3 mikrona u promjeru, a Hondin funkcionira na drugom principu.

Filter

Ovo je prvi aktivni filter za automobile. Radi se o dodatnom sloju koji hvata čestice virusa, ali ih pritom i uništava zahvaljujući cink-fosfatu koji je na ulaznoj površini filtera. Stoga Kurumaku omogućava i čišćenje mikroprostora kabine uništavanjem virusa koji putnik nehotice unese na odjeći i obući.

U Hondi kažu kako Kurumaku uklanja 99.8% čestica virusa u kabini za 15 minuta rada ventilacije na cirkulaciji. Rok trajanja filtera je 15.000 km, a cijena oko 50 eura. Prvi model na kojem se nudi Kurumaku je kei auto N-Box rezerviran za japansko tržište.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.