– Ukoliko poredimo cijene za august ove, u odnosu na august prošle godine, na nivou Federacije BiH, najviše su porasle cijene jestivih ulja, za 37,6 posto, pilećeg mesa za 26,8 posto, jaja i proizvoda baziranih na jajima za 7,1 posto, junećeg i telećeg mesa za 5,8 posto, šećera za 4,1 posto, konzervirane i prerađene ribe za 3,1 posto, brašna i ostalih proizvoda od žitarica za 2,5 posto, tjestenine za 1,5 posto i začina, prehrambenih dodataka i soli za jedan posto. Također, dodatno naglašavamo da su rasle i cijene povrća za deset posto i svježeg mlijeka 1,1 posto u augustu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine. U tom periodu snižene su cijene voća za 5,6 posto i riže za 3,7 posto – dodala je Pekić.

Posmatrajući ukupan indeks stope promjene cijena za cjelokupan asortiman prehrambenih proizvoda, kako je dodala, cijene su u augustu ove, u odnosu na august prošle godine porasle za 2,4 posto. Na mjesečnom nivou, u augustu u odnosu na juli ove godine, došlo je do povećanja cijena većine prehrambenih proizvoda u rasponu od 0,4 posto do 2,5 posto. Cijene jestivih ulja su opale za 0,4 posto, dok su cijene začina, prehrambenih dodataka i soli ostale nepromjenjene.

Iz Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo su upozorili da kontinuirani rast cijena predstavlja alarm za sve institucije, te da je potrebna zajednička reakcija kojom bi se pomogle najugroženije kategorije.

– Kao institucija koja podržava rad narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo imamo stalni uvid u izazove i stvarnost života najsiromašnijih građana. Svaka promjena cijena samo pomiče tu skalu siromaštva, a mehanizmi se ne mijenjaju. Moramo zajedno učiniti sve kako bismo osnovne namirnice učinili dostupnim i povoljnim, te kako bismo zaustavii divljanje cijena – zaključila je Pekić, saopćeno je iz Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.