18/04/2024 14:17

Pelješki most teško će završiti u roku: Kinezi žele dovesti svoje ljude

Ako na gradilište pelješkog mosta u skorije vrijeme ne stignu zavarivači iz Kine, skupa s novim kontigentom od 47 čeličnih blokova, most se ni u kojem slučaju neće dovršiti u predviđenom roku za oko godinu dana, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog korona-krize investitor Hrvatske ceste i izvođač, kineska državna firma China Road and Bridge Corporation (CRBC), ostavili su mogućnost produženja zadanog roka za dovršetak (31. jula 2021. godine) za još nekoliko mjeseci, ali ako čelični blokovi iz kineskih čeličana budu kasnili, rokovi će se prolongirati pa bi otvaranje samog mosta moglo biti i početkom 2022. godine.

Kinezi žele dovesti svoje radnike

Kinezi su pregovarali s tvrtkom “Brodosplit” da im ustupi svoje zavarivače, ali od toga za sad nema ništa.

Upućeniji u ovu problematiku tvrde da Kinezi pošto-poto žele dovesti svoje zavarivače iz Kine jer smatraju da bi im se narušio poslovni ugled ako bi u ovako važan posao uvodili neku tvrtku iz Hrvatske. To bi za njih u konačnici značilo da nisu bili kadri vlastitim snagama izgraditi Pelješki most, što bi im, smatraju u CRBC-u, narušilo poslovni ugled.

Riječ je o petstotinjak zavarivača koji će na gradilištu pelješkog mosta imati pune ruke posla jer se upravo spajaju čelični elementi buduće nosive konstrukcije mosta. Dosad je izgrađeno sedam od ukupno 12 stupova te dva upornjaka s neretvanske i pelješke strane.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.