Petnaestu godinu djeci romske populacije dijele besplatne udžbenike

Već petnaestu godinu Grad Gračanica iz budžetskih sredstava pomaže školovanje djece Roma iz pet osnovnih škola, „Hasan Kikić“, II Osnovne škole, OŠ „Donja Orahovica“, „Soko“ i „Doborovci“.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić podijelio je 50 kompleta djeci romske nacionalnosti, i to komplete udžbenika za djecu od petog do devetog razreda te školski pribor za djecu od prvog do petog razreda, jer su oni ranije od Ministarstva TK dobili besplatne udžbenike i dva kompleta udžbenika za srednjoškolce.

Helić je najboljim učenicima čestitao na zalaganju, ostale je pozvao da uče i slušaju svoje nastavnike, ali i roditelje, da se školuju i postanu korisni članovi zajednice.

– Ove godine izdvojili smo gotovo 7.000 maraka. Čuo sam za problem prijevoza. Obećao sam da ću, čim roditelji donesu potvrde o putovanjima, platiti prijevoz učenicima – kazao je Helić.

Elvedin Muratović iz romskog naselja Veseli Brijeg u Škahovici kazao je da ga raduje to što se i o Romima neko brine.

– Neko pomogne da se sagradi kuća, neko primi socijalnu pomoć. Djeca su dobila udžbenike, a bit će im plaćen i prijevoz do škole. Moje sin Ćazim je odličan od prvog do četvrtog razreda – kaže Muratović.

Dnevni avaz