Počela berba malina u Srebrenici: Otkupna cijena dobra

Berba maline na području srebreničke općine u punom je jeku. Malinari su ove godine zadovoljni kvalitetom i otkupnom cijenom ovog voća. Na području ove općine, pored tri veće hladnjače, postoji još sedam manjih, tako da malnari nisu prinuđeni voziti proizvode do udaljenih hladnjača, čto im smanjuje troškove proizvodnje.

Na plantaži Adnana Merdžića u Gostilju, nedaleko od Srebrenice, berba maline je u punom jeku i bere se svaki dan. Kaže da mu u berbi pomaže rodbina, komšije i prijatelji. Kao i ostali malinari ove općine, kaže zadovoljan je rodom, kvalitetom i otkupnom cijenom.

– Dobar je rod sorte „vilamet“, ali je ove godine sorta „miker“ posebnog kvaliteta. Iako sam očekivao bolji rod, s obzirom na ovogodišnje obilne padavine i malo sunčanih dana, rod je iznad očekivanja. Očekujem da ću ovog ljeta ubrati i predati oko tonu i po maline. nemam trokova berbe i prijevoza, a kako je najavljeno da će otkupna cijena biti više od tri marke, očekujem solidan prihod – sa zadovoljstvom kaže Merdžić.

Zbog prošlogodišnjeg slabog roda, kvaliteta i otkupne cijene, mnogi malinari su očistili svoje plantaže.

Dnevni avaz