29/03/2024 7:43

Počela vakcinacija radnika UKC-a Tuzla: Prioritet medicinari iz COVID bolnice (FOTO)

Tačno u podne u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla počela je vakcinacija uposlenika te zdravstvene institucije vakcinama AstraZeneca koje su zaprimili Zavod za javno zdravstvo TK i Ministarstvo zdravstva TK, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prva sam unutar UKC-a Tuzla koja sam primila vakcinu. Uposlenica sam COVID bolnice na Klinici za plućne bolesti. Ovo je veliki korak za uposlenike UKC Tuzla, jer pandemija ponovo eskalira. Situacija je prilično zabrinjavajuća i jedini način da se izborimo s ovom pandemijom je da budemo ozbiljni i odgovorni i, naravno, vakcinisani”, kaže Jasmina Bošnjić, uposlenica UKC-a Tuzla.

Oko 400 uposlenika UKC-a Tuzla dalo je svoj pristanak za vakcinisanje. Danas je vakcinisano njih 30, a sutra će se nastaviti s vaksinisanjem dok se ne potroši kontigent vakcina koji je od Zavoda za javno zdravstvo dodijelilo UKC-u Tuzla.

“Ovo će biti jedan kontinuirani proces. Prioritet imaju uposlenici crvene zone, odnosno COVID bolnice, laboratorijske dijagnostike itd. Nakon vakcinisanja pacijenti idu na opservaciju u susjednu prostoriju koja traje 15 do 30 minuta i onda odlaze na posao ili kući”, kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Prema posljednjim podacima testiranih u TK, broj novozaraženih je u odnosu na prethodne dane povećan za 30 odsto. Zabilježen je i smrtni slučaj osobe rođene 1993. godine. U UKC Tuzla jučer je bilo 40 zaraženih uposlenika, a već danas 44.

Anadolija.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.