Podignuta optužnica protiv Slavka Savića za ratni zločin silovanja

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Slavka Savića, rođenog 21.03.1963. godine u Vogošći, državljanina BiH.

Optuženi Savić Slavko se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik VRS, na području općine Vogošća, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je u dva navrata, u mjesecu junu 1993. godine, na području Vogošće, dolazio i uz prijetnju oružjem odvodio jednu žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, a koja se nije mogla opirati zbog straha za svoj život i život malodobnog djeteta.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba, prisilo drugu osobu upotrebom sile i prijetnje na seksualni odnos- silovanje, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Ova optužnica, predstavlja nastavak aktivnosti Tužiteljstva BiH u naporima za kažnjavanje ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, a u proteklih nekoliko mjeseci, podignut je veći broj optužnica koje se odnose na ova kaznena djela.

Između ostalog, podignute su optužnice za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Odžaka, Mostara, Višegrada, Kotor-Varoši i drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti u skladu su sa međunarodnim i diplomatskim naporima koji se provode u BiH i svijetu, u pogledu kažnjavanja ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u oružanim konfliktima, a što je bila središnja tema međunarodne konferencije koja je u mjesecu junu održana u Londonu, kao i aktivnostima i naporima međunarodnih i nevladinih organizacija na prostoru regiona Zapadnog Balkana, radi efikasnijeg procesuiranja ovih kaznenih djela.

Tužiteljstvo BiH će i u budućnosti nastaviti aktivnosti na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, počinjenih nad žrtvama svih nacionalnost i oba spola, tijekom rata u Bi, navodi se u saopćenju.

bhreporter/Dnevni avaz