29/03/2024 0:56

Podnijeti prijavu protiv ljekara koji tvrde da nema recepata

Nakon što su pojedini mediji objavili da je obustavljeno izdavanje recepata za lijekove sa Pozitivne liste lijekova TK-a, jučer se oglasila direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Almira Hurić, a danas se oglasio i ministar zdravstva TK-a Alen Kamerić, kako bi još jednom demantirali ove navode, te naglasili da neće doći do obustave lijekova sa Pozitivne liste.

“Mjere iz zaključka Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja, apsolutno nisu poduzete i nije donešen stav da se privremeno stavi van snage ovlaštenje ljekarima za propisivanje lijekova na recept i obustavi distribucija lijekova. Zaključak je išao u smjeru da će se preduzeti eventuano mjere ukoliko potrošnja lijekova dostigne nivo planiranih rashoda za ove namjere”, istaknuo je Kamerić.

Dalje je naveo da je u Ministarstvu zdravstva TK-a održan sastanak sa direktorima svih domova zdravlja kojima su, kako kaže, date instrukcije da se recepti izdaju, kao i da im je isporučen dovoljan broj recepata.

“Ono što smo mi uradili jeste unutarnja predraspodjela sredstava na odgovarajućim pozicijama. Angažovali smo sredstva iz područja tekuće rezerve u iznosu od 700.000. KM, a oko milion maraka sa drugih pozicija, tako da smo oko 1.700.000 KM ponovo prerspodijelili na poziciju lijekova”, naglasio je Kamerić.

Kazao je da je u zdravstvenom sistemu alarmantno stanje, jer određena privredna društva na kantonu imaju velika dugovanja prema zdravstvenom osiguranju.

“Imamo 160.000.000 KM koje se duguje prema zdravstvenom sistemu. Da imamo ova sredstva imali bi najbolji zdravstveni sistem ne samo u BiH, nego i u Europi. Iako je alarmantno stanje u zdravstvenom sistemu, ovom prilikom poručujem svim građanima i garantiram da izdavanje recepata nije obustavljeno i neće biti obustavljeno sve dok sam ja na ovoj funkciji”, poručio je Kamerić.

Međutim, građani na područja TK-a se žale da im pojedini ljekari odbijaju dati recepte, ističući da ih nemaju. Iz Ministarstva zdravstva TK-a savjetuje se građanima da ako se nađu u takvoj situaciji da protiv ljekara koji tvrde da nema recepata podnesu prijavu direktoru doma zdravlja.

bhreporter/Devni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.