29/03/2024 13:28

Potraga za još jednom masovnom grobnicom kod Tomašice

Na lokalitetu Tomašica kod Prijedora počela je ekshumacija i traženje nestalih osoba.

Radi se o lokaciji na vrlo nepristupačnom terenu (Tomašica, potok Grubinac), gdje će biti potrebni pripremni radovi uz upotrebu mehanizacije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na toj lokaciji nalazi se istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih osoba na lokaciji na kojoj su započeti radovi na pripremi za proces ekshumacije i traženja nestalih osoba.

– Postoje informacije da se na navedenom mjestu, nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti, ubijenih na području Prijedora 1992. godine – navode iz Tužilaštva BiH.

Radi se o lokaciji na vrlo nepristupačnom terenu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Na lokaciji se nalaze predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici MUP-a RS Prijedor, koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebna mehanizacija za pripremu pristupa lokaciji.

– Proces traženja nestalih žrtava iz Prijedora na ovoj lokaciji započet je u koordinaciji sa predstavnicima udruženja žrtava, koji su informaciju o lokalitetu dobili od osobe srpske nacionalnosti, nastanjene na tom području – navodi se u saopćenju.

Radovi na pripremi procesa ekshumacije bit će nastavljen i u narednim danima.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.