28/03/2024 19:13

Pravoslavna crkva u Požarnici poprima svoj povijesni sjaj (FOTO)

Pravoslavna crkva „Uznesenja Gospodnjeg“ u Požarnici, koja je nacionalni spomenik Bosne i
Hercegovine te kulturno dobro ove zemlje, posljednjih mjeseci poprima novo ruho. Uz potporu  brojnih institucija u Bosni i Hercegovini, prije nekoliko mjeseci započelo je i oslikavanje glavnog oltara na Crkvi.

„Nama je cilj da se vrati stari živopis koji je bio u ovom našem hramu. Umjetnici sada oslikavaju Oltar  hrama. Važno je naglasiti da se Hram oslikava u baroknom stilu koji trenutno kod nas nije zastupljen,  jer se u našim hramovima uglavnom radi vizantijski stil. Mi želimo vratiti naš prvobitni stil, a to je Barok“, kaže nam sveštenik Spasoje Radovanović požarnički paroh.

Oltar Hrama u kojemu je oslikana Presveta porodica, Hristos kao i prilazak svetih apostola trebao bi biti dovršen do kraja oktobra ove godine. „Sve je ovo samo po sebi specifično, jer svaka slika pokazuje živost. Upravo zbog toga će ovaj Sveti  Hram biti jedan od specifičnijih hramova koji je oslikan u Eparhiji Zvorničko-Tuzlanskoj. Nama je drago da narod koji ovdje živi dolazi redovito u ovu crkvu“, istaknuo je otac Spasoje.

Uz Bojana Jurišića, akademskog slikara, ikonopisca i živopisca iz Beograda, crkvu „Uznesenja Gospodnjeg“ u Požarnici oslikava još pet umjetnika. „Ono što je zanimljivo za ovaj projekat i što ga karakteriše je to što ovo nije puka replika nego sa sobom nosi istaknuti autorski pečat i potpis“, kaže Bojan Jurišić.
Očuvati povijesnu dimenziju jedne ovako važne crkve koja je i nacionalni spomenik BiH, za svakog umjetnika je veliki izazov, ali i odgovornost. „Ali koliko god je teško, toliko predstavlja i zadovoljstvo. Poseban je to izazov za svakog stvaraoca pa i za mene i ljude koji izvode ove slikarske radove. Sigurno onda da to dodatno i motiviše. Vođeni onime što su radili naši prethodnici s kraja devetnaestog i sve do sredine dvadesetog vijeka, mi se trudimo da to sada pratimo. Želimo da utemeljimo naš rad u tardiciju, u istoriju, u ono što je karakterisalo taj stil. U cijeloj toj odgovornosti, mi umjetnici nalazimo veliko zadovoljstvo“, istaknuo je Jurišić.

Crkva u Požarnici je izgrađena i posvećena 1896. godine, a u proteklom ratu 1994. godine je u potpunosti porušena. Međutim, njena obnova započinje 2014. godine, a posvećenje je ponovno
doživjela 2016. godine. Sada poprima svoj novi sjaj i vraća se u svom početnom baroknom stilu kao svjedok vremena i vjere, ljubavi i mira na ovim prostorima.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.