29/03/2024 2:27

Pripreme za komemoraciju 11. jula u Potočarima: Dženaze će se obaviti samo u prisustvu porodica žrtava genocida?

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine, za „Avaz“ kaže da pripreme za komemoraciju 11. jula teku ustaljenom dinamikom i da će tog dana biti komemoracija, klanjanje dženaza i ukop za sada deset identificiranih žrtava.

Dvije verzije

Kako će i u kojoj mjeri komemoracija biti održana, zavisi od mjera zabrane kretanja koje tada budu na snazi. Kaže da postoje dvije verzije za komemoraciju 11. jula.

– Prva je, ako mjere zabrane kretanja budu ukinute, da komemoracija bude održana dosadašnjom uhodanom praksom, a druga je da to bude u ograničenom broju posjetilaca. To znači da bi komemoraciji prisustvovale samo porodice žrtava, a druga po značaju manifestacija „Marš mira 2020“ bila bi u ograničenom broju učesnika – predlaže Fejzić.

Kaže da o prvoj verziji ne treba razmišljati, jer trinaest pododbora i u trenutnim uvjetima obavlja svoje zadatke i njihov posao je uhodan već osamnaest godina.

Hamdija Fejzić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– O drugoj, rezervnoj verziji, nakon konsultacija s državnim i vjerskim institucijama , konačnu odluku OO donijet će polovinom iduće sedmice. Ovu verziju treba dobro isplanirati i organizovati. Ako komemoracija, dženaza i ukop budu organizovani samo u prisustvu porodica žrtava, teško će biti zabraniti dolazak ostalim osobama, koje će, bez obzira na zabranu kretanja, samoinicijativno 11. jula doći u Potočare – smatra Fejzić.

Obišli pola trase od Potočara do Nezuka

Predsjednik Pododbora “Marš mira 2020” Munir Habibović nada se da će 11. jula biti organizirana komemoracija te se stoga ništa ne prepušta slučaju. Članovi Pododbora već su obišli polovinu trase “Marša mira” od Potočara do Nezuka. Veli da na trasi ima odrona, palog drveća i zaraslog korova i sve to treba na vrijeme otkloniti.

Dnevni avaz

 

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.