29/03/2024 12:17

Prvi put obilježen Dan nezavisnosti u Foči

Prvi put u historiji grada Dan nezavisnosti BiH obilježen je i u Foči. Bošnjačka udruženja i predstavnici institucija, okupljeni u koordinaciju „Naša Foča“, čestitke povodom jednog od najvećih praznika naše zemlje uputili su iz harema Aladža džamije, gdje je organiziran prigodan program.

Podsjetivši na historijski kontinuitet BiH, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović je istakao da su granice ove zemlje uvijek bile stabilne te da je i na referendumu o nezavisnosti dvije trećine građana BiH podržalo takav put.

– Danas smo svjedoci da Beograd, očigledno, nije popustio kad je u pitanju unošenje nemira na prostor naše države. Mi želimo potpuno ravnopravnost naroda i građana i to je permanentna politička borba koja se vodi u entitetskim parlamentima, Predsjedništvu BiH i Parlamentu BiH. Nemojte dozvoliti da bilo koji izbor u BiH ne shvatamo krajnje ozbiljno. Moramo biti politički faktor u Foči, Višegradu, Rudom, Rogatici, Doboju i Modriči jer tako doprinosimo uspostavi vladavine zakona. Politika probosanskih političkih stranaka je uspostavljanje rada, zakona i države po mjeri svih njenih naroda i građana – poručio je Osmanović.

Foča je naša kuća

Mi se ovdje svaki dan sve više osjećamo kao kod svoje kuće i svaku pruženu ruku prihvatamo sa željom da ambijent u Foči bude što bolji, kazao je predsjedavajući SO Foča Izet Spahić.

– Imam potrebu da pošaljem poruku svim Fočacima, da dođu, da dolaze onoliko koliko mogu. Posebnu poruku šaljemo naših izbjeglim i raseljenim van države. Želimo otvoriti komunikaciju s njima, posebno među mlađim generacijama – dodao je Spahić.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić kazao je da je zakon o praznicima, među kojima je i 1. mart, još na snazi.

– Mi smo danas ovdje da pokažemo da poštujemo i taj zakon, ali i odluku naših ljudi koji su u jednom ključnom trenutku za našu državu kazali da nam treba nezavisna, suverena, samostalna BiH – dodaje Pitić.

Među prisutnima na svečanosti ispred Aladža džamije bila je i 22-godišnja studentica Nizama Đuderija, dobitnica Fulbrightove stipendije vlade SAD. Rođena je u Sarajevu, živi u Sijetlu. Njen otac porijeklom je iz sela Susječno kod Foče.

– Dobila sam stipendiju da vršim istraživanje o temi politička pripadnost u vrijeme rata i kako je ta politička pripadnost bila sredstvo za prikrivanje ratnih zločina – pojašnjava Nizama.

Sada se u Aladža džamiju dolazi bez straha

Jako je obradovana nakon što je obnovljena Aladža džamija, jer sada, kako kaže, može doći bez straha hoće li doživjeti neku neugodnost.

– Osjećam se kao da sam odavde, ima nešto u genima kad si Fočak. Kad dođem ovdje, vidim kako Drina teče, kad vidim Aladžu, tačno vidiš kako je počašćen ovaj grad. Vidiš da se treba potruditi da što više uložimo iz dijaspore i iz BiH, da se potrudimo i vratimo se barem ljeti, da se taj bosanski duh vrati u Foču – priča nam Nizama Đuderija.

Svoj rad namjerava prezentirati i u BiH i posvetiti svojim najmilijima, ali i ostalim žrtvama ratnih zločina na području Foče.

– Moja nana Fatima rahmetli i amidža Avdo nastradali su u aprilu 1992. Poginuli su dok su bježali od kuće. Moj amidža Esad je poginuo na liniji blizu Ilidže. Završila sam kriminalistiku, a u ovom istraživanju imam ugovor s Fakultetom političkih nauka iz Sarajeva. Mentor mi je Sead Turčalo. Ova stipendija traje godinu i nadam se da ću tokom ljeta moći završiti i objaviti i na bosanskom i na engleskom – dodaje Nizama.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.