18/04/2024 21:11

Raspisana potjernica za Branimirom Glavašem

Zagrebački županijski sud raspisao je potjernicu za Branimirom Glavašem kojem je ukinuta pravomoćna presuda na osnovu koje zbog ratnog zločina služi zatvorsku kaznu u Bosni i Hercegovini.

To znači da će Glavaš, stupi li na hrvatski teritorij nakon puštanja iz mostarskog zatvora, biti uhapšen jer je protiv njega sada na snazi nepravomoćna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je u petak novinarima da je potjernica raspisana jer je Ustavni sud stavio izvan snage pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina.

S obzirom da Glavaš u Mostaru služi kaznu temeljem pravomoćne presude koja je ukinuta očekuje se da će uskoro biti pušten na slobodu.

Devčić međutim kaže da nemaju o tome službenu informaciju.

Glasnogovornik također kaže da Glavaš, ako MUP raspiše međunarodnu potjernicu, teoretski može biti uhapšen i u BiH, no od ekstradicije ga štiti dvostruko državljanstvo.

Nepravomoćnom presudom Glavaš je osuđen na deset godina, a prema zakonu se pritvor određuje za kazne duže od pet godina.

bhreporter/FENA

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.