Rezultati foto konkursa „Ramazan 2021“

I ove godine je održan međunarodni foto konkurs „Ramazan 2021“. Mjesec dana proljeća u Ramazanu je proteklo u posebnim mjerama koje je prouzročila pandemija koronavirusa, zabranama kretanja i promjenama vremena. Ipak, i ove godine su pristigle stotine izvanrednih radova. Otežavajuće okolnosti ipak nisu spriječile fotografe da svojim objektivima ovjekovječe mjesec Ramazana, svečanosti, radost i tradiciju kojom odiše. Ujedno, umjetnost se i u ovom mjesecu izborila protiv neprijatelja koji imaju globalne razmjere. Tim veći je uspjeh kada na Foto konkursu „Ramazan 2021.“ učestvuju i fotografska imena koja već decenijama označavaju BH fotografiju.

Pristigle fotografije odišu vjerom, svečanom atmosferom i neskrivenom radošću. Članovi stručnog žirija u sastavu Memsudin-ef. Gobeljić, Kasim Softić i Robert Andrejaš upravo su tako i odredili tri pobjednika. Pobjedničke fotografije pričaju jednu zajedničku priču i slave mjesec Ramazana na svoj način. Pobjednicima želimo još puno uspješnih fotografija, a svima drugima da istim putem fotografije nastave i dalje jer među pristiglim radovima je bilo puno pobjednika, a ove odabrane su odlučili detalji.

Prvonagrađena fotografija (autor: Amina Basarik – Ilijaš) sa samo nekoliko tonova crno-bijelog spektra govori cijelu priču vjere u Ramazanu. Cijeli ugođaj odiše jednom uzvišenom atmosferom koja obilježava cijeli ovaj mjesec.

Drugoplasirana fotografija (autor: Samir Zahirović-Tuzla) govori o pravoj eksploziji svjetlosti upaljenih kandilja, o aprilskim lijepim večerima, početku iftara i mnoštvu boja kojim je naglašena svečanost Ramazana.

Trećeplasirana fotografija (autor: Emina Merdžanić – Sarajevo) je skoro fotoreporterska zabilježba dječje radosti koja ničim ne narušava molitvu. Takvom fotografskom zapisu moraju biti oprošteni neki nedostatci u kompoziciji, jer čak i ti nedostatci zapravo naglašavaju svu neposrednost okruženja koja vlada na mjestu molitve.

Podsjećamo koje fotografije i priče su osvojile najviše lajkova na našoj facebook stranici:

Fotografije s najviše lajkova
1. Dževad Mahmutović 6820 lajkova – Vareš
2. Esma Terzić 6626 lajkova – Sarajevo

Ramzanska/bajramska priča s najviše lajkova
1. Nermina Latić Ćehić 878 lajkova – Velika Kladuša
2. Aldijana Spahić 721 lajk – Goražde

Redakcija Bh reportera se zahvaljuje svim učesnicima za odaziv na naš foto-konkurs, koji po drugi put organizujemo, i nadamo se da ćemo biti u prilici da nastavimo i iduće, a pobjednicima iskrene čestitke.