19/04/2024 20:57

RTVTK: Danas slavimo rođendan – 27 godina Najbliži Vama!

Radio-televizija Tuzlanskog kantona 20. februara 2020. obiilježava svoju 27. godišnjicu rada.

Emitiranje programa počelo je 1993. godine, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bio je to ambiciozan cilj probijanja medijske blokade u kojoj se tokom rata nalazio sjeveroistočni dio naše zemlje. Rad tadašnje Televizije Okruga Tuzla započet je u vrlo oskudnim uslovima sa amaterskom opremom i sa samo sedam uposlenika. Uprkos nemogućim ratnim uslovima, uspješno smo započeli našu misiju, građanima dati pravu i blagovremenu informaciju. Kraj rata TV Okruga Tuzla, koja je 1995. godine preimenova u Televiziju Tuzlansko-podrinjskog kantona, dočekala je sa 45 zaposlenih i još uvijek vrlo loše tehnički opremljena. Tri godine kasnije formiran je i kantonalni Radio, pa će od 1999. godine ponijeti ime koje i danas nosi – Radio-televizija Tuzlanskog kantona. Uslijedile su godine ubrzanog razvoja, kadrovskog jačanja i tehničkog osavremenjavanja, ali je svoj najvrjedniji kapital – povjerenje gledalaca i slušalaca Radio-televizija Tuzlanskog kantona stekla u ratnim i prvim poratnim godinama.

Struka je to prepoznala i nagradila. 2001. i 2002. godine proglašeni smo za najbolju televiziju u Bosni i Hercegovini. 2004. godine uselili smo se u novi, vlastiti dom, čime su stečeni uvjeti za napredovanje. Radio-televizija Tuzlanskog kantona uspješno se održala na usitnjenom medijskom tržištu zahvaljujući usmjerenostI na dogadjaje i ljude u Tuzlanskom kantonu i povratničkim mjestima Sjeveroistočne Bosne i Podrinja. Zbog takvog programskom opredjeljenja, prepoznati smo kao važan faktor razvoja ovog područja.

Krajem 2012. godine Radio-televizija Tuzlanskog kantona okončala je digitalizaciju kompletnog procesa proizvodnje programa. U ovom projektu imali smo svesrdnu pomoć turske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj, TIKA.

 

Vlastitom mrežom od 17 predajnika Radio-televizija Tuzlanskog kantona signalom pokriva prostor sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Kroz mrežu kablovskih operatera, IPTV servise i platformu Moja TV BH telekoma, dostupni smo u domovima nekoliko miliona građana u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Prateći moderne trendove 2008. godine pokrenuli smo vlastiti multimedijalni internet portal, koji doprinosi brzom protoku informacija koje svakodnevno prikupljamo i obrađujemo. Programski sadržaji, osim Web-a, dostupni su i na YouTube-uFacebook-u i Instagram-u

Timski rad, svijest o značaju posla kojim se bavimo i našoj društvenoj odgovornosti, bili su nam glavne vodilje proteklih 27 godina. Naše kamere i novinarska pera zabilježili su sve važne i prelomne događaje koji su obilježili protekle skoro tri decenije. Ponosni na naših 27 godina i bogatiji za ogromno iskustvo, danas smo spremni za nove izazove i nastavak svoje misije, biti u službi javnosti.

 

Protekla godina, između ostalog, bila je u znaku stabilizacije i jačanja vlastitih kapaciteta i razvoja. Požar u kojem je  20. jula 2019. godine  u potpunosti izgorio veliki TV-studio nanio je veliku štetu ovoj medijskoj kući i u određenoj mjeri usporio planirani razvoj.

Ipak, realizacija programskih sadržaja odvija se planiranom dinamikom, a potupuna obnova velikog TV-studija koja je u toku stvorit će nove i bolje mogućnosti za rad, kao i kvalitetnije programske sadržaje.

Tako 27. rođendan Radio-televizija Tuzlanskog kantona dočekuje sa potpuno novim potpuno obnovljenim prostorijama i opremom Radija Tuzlanskog kantona, koji je trenutno jedana od najopremljenijih i najmodernijih radio-stanica u regionu.

Nakon 27. rođendana, u novu 28. godinu rada, Radio-televizija Tuzlanskog kantona ulazi i sa novim vizualima. Za početak sa novim redizajniranim logom koji je u skladu sa misijom i budućim razvojem Radio-televizije Tuzlanskog kantona…

Osim stavljanja u funkciju velikog TV-studija čija je obnova u toku, u narednoj godini planiran je prelazak na Full HD emitovanje TV-signala, kao i dodatno jačanje tehničkih i kadrovskih kapaciteta ove medijske kuće koja svih ovih 27. godina nastoji ostati ”Najbliža Vama”!

RTVTK

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.