29/03/2024 1:31

Sačuvati ’gorsko oko’ od daljeg propadanja

Prokoško jezero, prirodni dragulj ili kako ga još zovu „gorsko oko“, je kao magnet za one koji vole prirodu, planinare i raznorazne turiste sa sve četiri strane svijeta. Udaljeno je 23 kilometra od Fojnice, do njega se stiže asfaltnim putem od Fojnice uzvodno do Tovarišta, a onda odatle uz rječicu Jezernicu dosta dobrim makadamskim putem preko Jezernice, Vlaške ravni i Hrida

Cilj je zaštita

Vehabović: Približiti ljepotuOve godine brigu o Prokoškom jezeru vodi privremeni upravitelj JKP „Šćona“. Kako nam je kazao Bakir Vehabović, projekt menadžer „Spomenika prirode Prokoško jezero Fojnica“, cilj je zaštititi jezero.

– Planiramo na društvenim mrežama napraviti stranicu koja će pisati o Prokoškom jezeru i koja će obuhvatiti što više ljudi, kako na stručnom polju tako isto i turista, avanturista, lokalnih zajednica, općina. Pokretanjem internet-stranice „Spomenik prirode Prokoško jezero“ obuhvatili bismo sve podatke, ponudu. A sve kako bismo ljudima približili ovu ljepotu prirode na planini Vranici – kaže Vehabović.

Kako smo saznali od Abasa Nišića, direktora JKP „Šćona“, sačuvati prirodu je veoma zahtjevan zadatak.

Riješen problem

Nišić: Zahtjevan zadatak

– Općina Fojnica je 2014. godine riješila je problem aluvijalnog dijela odvodnje kanalizacije, tako da više ne ide u Prokoško jezero. Trebamo napraviti jedan kvalitetan plan upravljanja Prokoškim jezerom – ističe Nišić.

Prošle godine veliki broj inozemnih turista posjetio je Prokoško jezero. Međutim, ove godine, zbog koronavirusa, evidentirano je 11.000 gostiju, uglavnom Bosanaca i Hercegovaca.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.