SAD i EU formiraju tijelo za borbu protiv koronavirusa

Dogovoreno i otvaranje pogona za proizvodnju vakcina širom svijeta, te velika reforma Svjetske zdravstvene organizacije.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorili su se da zajedno rade na suzbijanju pandemije koronavirusa.

“Ovo je zajednički prioritet, ovo je zajednička odgovornost. Složili smo se da se moramo kretati brže kako bismo pomogli u vakcinaciji ljudske populacije.

Da bismo to postigli – a znate sve probleme koje smo imali u proteklih šest mjeseci – odlučili smo uspostaviti EU-SAD Radnu grupu za cjepiva koja će zaista raditi na detaljima.

Ako postoje uska grla u lancima opskrbe i druga pitanja, to će pomoći u identificiranju i rješavanju problema koji su povezani s proizvodnjom vakcina ili proizvodnjom terapije”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Najavljena je i tješnja saradnja na izgradnji kapaciteta širom svijeta u regijama u kojima trenutno nema proizvodnih kapaciteta, ali gdje postoji mogućnost proizvodnje vakcina.

Najavljeno je da će se snažnije investirati u pogone za proizvodnju cjepiva, te ubrzanije rješavati problem transfera tehnologije i znanja.  SAD i EU su se saglasile i na aktivnostima reformiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

To znači i stvaranje jačih kapaciteta za rano otkrivanje izbijanja epidemije, sistem ranog upozoravanja kako bi svijet mogao na vrijeme biti spreman za odgovore na nove zdravstvene izazove.

“Naučili smo lekcije iz prošlosti, znamo da smo izgubili vrijeme na početku pandemije i to se više ne bi smjelo događati”, stoji u objavi nakon EU-SAD samita u Briselu.

Politički.ba