Salkić: Nakon izbora Bošnjaci prognani iz vlasti u Bratuncu, Foči, Vlasenici

“Vlast u entitetu RS ne poštuje Ustav entiteta u kreiranju zakona putem kojim, očito, želi dodatno etnički očistiti lokalne zajednice od svih onih koji nisu pripadnici srpskog naroda”.

A.Hadžić

Formiranjem lokalnih vlasti u Bratuncu, Foči i Vlasenici, poručio je u današnjem saopćenju za javnost Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republika Srpska, prekršen je Ustav entiteta čime je nastavljena diskriminacija  Bošnjaka u entitetu RS.

Navodi da je suprotno preciznoj ustavnoj odredbi da se pri formiranju vlasti primjenjuje popis stanovništva iz 1991.godine, prilikom implementacije  izbornih rezultata u nekim lokalnim zajednicama primjenjene odredbe entitetskog Zakona o lokalnoj samoupravi koje su u suprotnosti sa Ustavom RS.

„Članom 97. Ustava entiteta RS definirano je da će konstitutivni narodi i grupa „ostalih“ biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede, u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine.

Ovaj opći princip će se precizirati entitetskim zakonima. Ti zakoni će utvrditi konkretne rokove i regulirat će gore pomenuti princip u skladu sa regionalnom etničkom strukturom entiteta. Javne institucije, kao što je to pomenuto u gornjem tekstu, su ministarstva u Vladi Republike Srpske, općinski organi vlasti, okružni sudovi u Republici Srpskoj, kao i općinski sudovi u Republici Srpskoj”

Salkić navodi da je donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi u članu 4. Zakona, umjesto po popisu iz 1991.godine kako to Ustav nalaže,  definirana implementacija izbornih rezultata prema posljednjem popisu gdje se kaže da:  “Na osnovu rezultata posljednjeg popisa stanovništva, jedinice lokalne samouprave osiguravaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i grupa „ostalih“ u organima jedinice lokalne samouprave, uključujući funkcionere jedinica lokalne samouprave koji se ne biraju direktno: predsjednika i potpredsjednika skupštine jedinice lokalne samouprave i zamjenika gradonačelnika, odnosno načelnika općine“ a što je u suprotnosti sa Ustavom

„Iz ovoga je vidljivo da vlast u entitetu RS ne poštuje Ustav entiteta u kreiranju zakona putem kojim, očito,  želi dodatno etnički očistiti lokalne zajednice od svih onih koji nisu pripadnici srpskog naroda.

Ovakav primjer zabilježen je u općini Bratunac, Foča, Vlasenica i nekim drugim općinama na prostoru RS gdje se kršenjem Ustava žele postići ratni ciljevi mirnodopskim metodama. Sitemska diskriminacija, u različitim segmentima društva u ovom entitetu, direktno je kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ navodi Salkić.

Ističe da je u općinama Bratunac, Foča, Vlasenica i u nekim drugim općinama, nakon posljednjih izbora, došlo je do potpunog progona Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti. On poziva nadležne organe, najprije da zaštite Ustav, a time i povratnike u RS od sistemske diskriminacije i kršenja AneksaVII Dejtonskog sporazuma

To je, navodi,  ne samo  poziv  već i obaveza za OHR i visokog predstavnika da se uključe u rješavanje ovog problema.

„Očekujem u narednom periodu od onih koji imaju mogućnost, da pokrenu pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine ocjenu usklađenosti člana 4. Zakona o lokalnoj samoupravi entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Pravna borba je jedini mehanizam koji je ostao na raspolaganju Bošnjacima u ovom entitetu da se bore protiv sistemske diskriminacije kao mirnodopske metode za provođenje progona Bošnjaka sa ovog prostora i realizacije ratnih ciljeva.

Svi oni koji imaju mogućnosti imaju i obavezu da ove trendove i nastojanja aktuelne vlasti u entitetu  RS spriječe“,  navodi Ramiz Salkić u svom obraćanju javnosti.

Politički.ba