19/04/2024 23:43

Saudijska Arabija omogućila ženama služenje vojnog roka

Saudijska Arabija objavila je da će omogućiti ženama da služe u oružanim snagama, u okviru svog širokog programa ekonomskih i društvenih reformi .

Ovaj potez posljednja je u nizu mjera koje imaju za cilj proširiti prava žena u kraljevstvu, i pored toga što grupe za ljudska prava optužuju Rijad da provodi represivne akcije protiv ženskih aktivista.

– Još jedan korak ka jačanju žena – objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, dodajući da će žene moći obavljati dužnosti regruta, kaplara ili narednika.

U prošloj je godini Saudijska Arabija omogućila ženama da služe u snagama sigurnosti.

Krunski princ Mohammed bin Salman, de facto vladar kraljevstva, odobrio je niz reformi na širenju ženskih prava, uključujući davanje prava na vožnju motornih vozila i putovanja bez saglasnosti muškog “čuvara”.

On je, međutim, istovremeno nadzirao hapšenja nekoliko uglednih aktivistica za ženska prava, među kojima je najpoznatija Loujain al-Hathloul.

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica sirove nafte, nastoji poboljšati svoju sliku u svijetu i privući turiste u okviru plana da odmakne svoju ekonomiju od izvoza.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.