29/03/2024 8:25

SDP traži da se ministrima i parlamentarcima smanje plaće

Zbog pandemije koronavirusa, u SDP-u BiH smatraju da je za vrijeme krize potrebno izmijeniti Zakon o plaćama državnih službenika.

Izmjene bi se odnosile na smanjenje plaća na federalni prosjek administrativnim službenicima te svima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Iz ove stranke navode da je sredstva od smanjenja plaća i paušala potrebno usmjeriti u budžet za potrebe Kantonalnog i Federalnog ministarstva zdravstva radi zaštite života građana.Ove mjere ne bi se odnosile na medicinske radnike, policiju, vatrogasce, vojsku, Graničnu policiju, koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane od koronavirusa.- Vjerujemo da će općinski i gradski vijećnici, načelnici i gradonačelnici, kantonalni, federalni i državni zastupnici, kantonalni i federalni premijeri podržati naš prijedlog. Kritično je stanje i svi se kroz “zajedničku žrtvu” trebamo solidarisati i dati onoliko koliko možemo. Ako penzioneri mogu egzistirati sa 400 KM, mogu i ministri i parlamentarci sa 800 KM – poručuju iz SDP-a.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.