SDP većini u GV Tuzla pridružili se i vijećnici Demokratske fronte

Da  u političkom životu BiH nema ideologije, niti javno proklamiranih principa, pokazala je i današnja konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzle.

Većini koju predvodi SDP sa osam osvojenih mandata, tri mandata SBB-a, dva Tuzlanske alternative i jednog predstavnika nacionalnih manjina, pridružila su se i dva vijećnika Demokratske fronte- partije koja  je na kantonalnom nivou oštar protivnik SDP.

SDP je u konstituiranje Gradskog vijeća krenuo sa tijesnih 16 mandata od 31 koliko ih broji Gradsko vijeće, računajući da će pri izboru rukovodstva dobiti podršku i dijela opozicije što se i dogogdilo.

Za izbor predsjedavajuće Gradskog vijeća Nataše Perić iz SDP-a, glasao je 21 vijećnik, dok je za dopredsjedavajuću Anu Pejić, također iz SDP-a, glasalo 20 vijećnika.

U opoziciji su ostali SDA, Socijaldemokrati (SD) BiH, HDZ i PDA, te novoformirani blok stranaka Platforme za progres, Naše stranke i Stranke za BiH. Dokle će neke od njih ostati opozicija, veliko je pitanje, obzirom na „pruženu ruku“ SDP-a čak i onim partijama koje su, koliko do jučer, proglašavane „nacionalističkim“ „nepoželjnim“ itd.

Politički.ba