29/03/2024 6:50

Selim Bešlagić: Šta ćemo ako samo mi, starci, ostanemo u BiH!?

Ne nazire se kraj političke drame u Tuzlanskom kantonu, u kojoj se smijenjena vlada i skupštinsko rukovodstvo grčevito bore da ostanu na vlasti. Brzom rješenju nezapamćene krize, nakon što je u odbrani pozicija posegnuto čak i za proglašenjem vanrednih mjera, neće doprinijeti ni Ustavni sud FBiH, čije Vijeće za zaštitu nacionalnih interesa nije popunjeno.

Zbog toga se ne može ni očitovati o zahtjevima smijenjenih predsjednika i dopredsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića (SD) i Borisa Krešića (DF), koji su posegnuli za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Krivične prijave

– Stanje u TK slično je onom u Americi. U Americi se Tramp ne da, ali tamo postoje institucije. Mi ovdje dobijemo informaciju od Ustavnog suda da nisu kompetentni jer nisu popunjeni. To je sramotno. Da imamo institucije koje funkcioniraju, stanje ne bi bilo ovakvo – kaže Selim Bešlagić, poslanik Naše stranke u Skupštini TK.

On očekuje da se već tokom naredne sedmice dođe do rješenja, ali to bez OHR-a neće biti moguće. U međuvremenu, proslijeđene su i krivične prijave protiv Vujovića i premijera TK Denijala Tulumovića zbog odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Selim Bešlagić

– Zato što su znali da nemaju kvorum da izglasaju budžet, neće da predaju vlast, a onda naprave vanredno stanje i predaju svu vlast vladi. Nemate više zakonodavnu vlast. Šta će nam onda izbori!? Pošto su „Žarko Vujović and company“ predstavnici i u Domu naroda FBiH, a za 11. januar je zakazana sjednica, ako se ne bude mogao usvojiti budžet, predlažem da Vujović, po istom modelu, predloži vanredno stanje u FBiH, da se raspusti Parlament i da se rukovođenje prepusti Vladi FBiH – komentira Bešlagić.

Stanje u TK odraz je onog u cijeloj državi. Veterana bh. politike, čovjeka koji je u teškim i odlučujućim trenucima znao ušutkati i oficira JNA, pitali smo i za komentar aktuelnih dešavanja, blokada i nemoći države da na njih odgovori.

Jasnija slika

– Mene boli što ovo društvo promatramo kao da se može živjeti samo kroz tenzije, blokade. A niko ne misli na budućnost, šta ćemo sutra kad u ovoj državi ne bude više nikoga osim nas, staraca – kaže Bešlagić i dodaje da je na primjeru migrantske krize očigledno da je sistem u BiH blokiran.

Ipak, poručuje da je optimista, nada se da će blokade u BiH biti riješene i uz pomoć međunarodne zajednice, posebno SAD. Očekuje rasplet situacije i u Mostaru te da će slika BiH u budućnosti biti malo jasnija polovinom ove godine. 

Spriječiti “papkaizaciju”

BiH je u trenutnu situaciju, smatra Bešlagić, dovedena i zato što smo “u silnoj želji za demokratizacijom rekli da mjesto poslanika pripada poslaniku, a ne partiji”.

– Takav princip je napravio da u BiH imamo milion partija, a ne nekoliko jakih, da imamo trgovinu i proizvodnju papaka. Zato se nekako mora spriječiti daljnja “papkaizacija”, to nam je jedan od najvećih problema. Upropaštava nas i zloupotreba nacionalnog interesa, mora se propisati šta je to – ističe Bešlagić.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.