Selmo Cikotić imenovan za ministra sigurnosti BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH na današnjoj sjednici većinom glasova potvrdio je imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH.

Za imenovanje Cikotića glasalo je 18 zastupnika.

Cikotića je SDA na tu funkciju predložila nakon što je početkom juna ove godine dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

Podsjećamo, Cikotić je već bio član Vijeća ministara BiH i to u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je bio ministar odbrane BiH.

Godinu dana nakon toga radio je kao dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Također, Cikotić je bio i savjetnik bivšeg člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića. Od početka novembra 2018. radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Tokom agresije na BiH obavljao je više različitih dužnosti u Armiji RBiH, od kojih je najbitnija dužnost komandanta Operativne grupe ”Zapad” i načelnika štaba 7. korpusa ARBiH.

U njegovoj biografiji stoji i da je od početka 1995. do sredine 1997. godine radio kao vojni ataše RBiH u SAD-u, a tokom tog perioda je učestvovao u Dejtonskim mirovnim pregovorima kao vojni predstavnik u državnoj delegaciji.

Dnevni avaz