19/04/2024 22:07

Selo koje čuva tradiciju i familijarne korjene: Na druženje “Husine” došla i porodica iz turskog Izmira nakon 120 godina (FOTO)

Porodično okupljanje “Husine”: Porodica iz turskog Izmira nakon 120 godina došla u krajeve pretaka na druženje

Sigurni smo da je mnoge od vas život odveo na razne strane svijeta. Neki su možda tamo i ostali, nažalost, zaboravili svoje porijeklo. Naša današnja priča vodi vas u mjesto gdje se trude da svoje loze ne prepuste zaboravu.

Naime, u zvorničkom naselju Bajrići danas je održano porodično okupljanje “Selimovića” poznatiji pod nadimkom “Husine” i svih drugih koji se granaju.

Okupljanje je organizirano kako bi se družili, bolje upoznali i vidjeli nakon niza godina boravka širom svijeta.

– U posljednjih pet godina organiziramo druženje familije Selimović kako bi na mlađe generacije prenijeli obavezu očuvanja tradicije i familijarnih korjena. Veliki broj naših ljudi otišao je u svijet, pozivamo kako Selimovće iz ovog kraja, tako i familije koje od nas vode porijeklo – kazao je Haso Selimović jedan od organizatora današnjeg druženja.

Selimovići se trude održati veze sa svim familijama koje su otišle iz Bajrića i nakon Prvog svjetskog rata. Tako je danas u Bajriće došla i porodica Juzek iz turskog Izmira, čiji su djed i nana bili sa ovog područja i nosili prezimena Selimović i Bečić. Nakon 120 godina došli su u krajeve pretaka.

U zvorničko naselje danas su pristigle porodice iz svih zemalja Evrope, ali i sa juga naše zemlje, tačnije iz Trebinja, kao i mnogih krajeva BiH.

Prilikom boravka sreli smo i najstarijeg mještanina hadži Halila Selimovića (87), ali i puno mladih naraštaja koji hodaju sokacima svojih pretaka.

Familija Selimović će i narednih godina održavati ovakve skupove kako bi očuvali veze i znali odakle su im djedovi i očevi krenuli davnih godina.

Foto: Blicko

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.