28/03/2024 9:42
US Army soldiers of Charlie Company, 2nd Battalion,14th Infantry, 10th Mountain Division, Fort Drum, New York, conducte a temporary checkpoint near Brcko, Bosnia-Herzegovina, as part of force protection training. Operation JOINT GUARD, 30 April, 1997

Serwer: Rasporediti EUFOR u Brčkom, uvesti oštre sankcije RS i vratiti Ustav Republike BiH

“NATO bi trebao ojačati EUFOR sa nekoliko stotina američkih i britanskih vojnika, što je na Balkanu još uvijek nedvosmislen znak ozbiljnosti. Bez Brčkog, nijedan korak RS ka secesiji ne može uspjeti jer bi taj entitet bio podijeljen na dva nepovezana krila, a presjekla bi se i kopnena linija komunikacije sa Srbijom”.

“Zapad ne bi trebao čekati da Dodik  dobije odobrenje svog parlamenta koje traži ili djeluje na svoju ruku. Prevencija će biti daleko bolja nego liječiti kada je u pitanju secesija. Za prevenciju je potreban vojni potez. Evropska unija treba premjestiti, kao što su mnogi savjetovali mnogo puta, svih svojih 600-tinjak vojnika u Brčko, grad na sjeveroistoku Bosne koji je bio ključna tačka i prošlog rata.

A bit će i sljedećeg.

NATO bi trebao ojačati EUFOR sa nekoliko stotina američkih i britanskih vojnika, što je na Balkanu još uvijek nedvosmislen znak ozbiljnosti. Bez Brčkog, nijedan korak RS ka secesiji ne može uspjeti jer bi taj entitet bio podijeljen na dva nepovezana krila, a presjekla bi se i kopnena linija komunikacije sa Srbijom”, predlaže Daniel Serwer u objavi na svom blogu peacefare.net.

Nakon istupa na više TV stanica u Bosni i Hercegovini, on je sažeo stavove.

Serwer predlaže i da trupe u Brčkom ostanu, bez obzira na ishod novembarskog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ili kasnije.

“Ovo se može uraditi u skladu s Dejtonskim sporazumom”, ističe.

No, upozorava da samo zapadne trupe u Brčkom neće biti dovoljne. I one tamo trebaju ostati, šta god da se dešavalo u Vijeću sigurnosti UN u narednom periodu, poručuje on dalje.

“Dodik, koji je korumpiran do srži i već je pod sankcijama SAD, treba biti i pod sankcijama Evropske unije. Isto se treba uraditi kada su u pitanju i svi poslanici entitetske skupštine koji ga podržavaju i time opstruiraju Dejtonski sporazum, ovlasti visokog predstavnika i autoritet države Bosne i Hercegovine.

RS nastavak svog postojanja temelji na Dejtonu, nakon što je izbjegla neumitni poraz 1995.

Bespogovorno poštivanje ovih autoriteta nešto je o čemu se neće i ne smije pregovarati nisakim u RS”, ističe Serwer.

Stava je i da se manjem bh. entitetu treba uskratiti i sva finansijska pomoć Zapada. Ako hoće otcjepljenje, ne mogu dobiti više ni centa iz bilo kojeg finansijskog izvora na području Zapada.

To uključuje i 600 miliona dolara od EU za prevladavanje posljedica pandemije koronavirusa.

“Koridor 5c, veliki infrastrukturni projekat, treba preispitati”, piše on dalje.

On ističe i da bi istupanje RS iz institucija BiH doveo bi državu Bosnu i Hercegovinu u stanje pravne blokade.

“Jedina istinska opcija je – u tom slučaju – vraćanje na Ustav Republike Bosne i Hercegovine (koji je prethodio trenutnom ustavu)”, navodi dalje.

Dodaje i da se ne smatra pravnim ekspertom, ali da se mora osigurati pravni kontinuitet BiH.

Podsjeća i da su SAD 90-ih godina prošlog vijeka gajili nadu u “slobodnu i cijelu” Evropu i da su i zbog toga NATO snage intervenirale u Bosni i Hercegovini.

“Ali, Srbi, uz podršku Rusije, odlučili su da čak ni sam Balkan neće biti ni jedinstven ni slobodan.

Moskva i Beograd rade na tome da ga podijele na autokratiju i demokratiju ili, barem, da stalno potpiruju nestabilnosti.

RS, sjever Kosova, dijelovi Crne Gore u kojima dominiraju Srbi nastoje se odvojiti, uz ruski i srpski podsticaj. Ako uspiju, na kraju će biti apsorbirani u ono što predsjednik Srbije Vučić naziva „srpskim svetom“, poznatijim kao “velika Srbija”. Takvo što bi bio ozbiljan poraz liberalne demokratije i trijumf Vladimira Putina.

Ambicije RS-a k nezavisnosti, teritorijalne aspiracije Srbije i napori Rusije na destabilizaciji trebaju se suočiti s našim otporom.

A to neće biti teško, ako se uradi čim prije.

Za to će nam trebati par stotina vojnika u Brčkom, oštre sankcije, pravne domišljatosti i stopiranje finansiranja RS.

Vrijeme je da prestanemo s budalaštinama”, zaključuje Serwer.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.