28/03/2024 17:22

Šešelj od BiH traži invalidsku penziju

Haški optuženik Vojislav Šešelj zatražio je od Bosne i Hercegovine da mu osigura isplatu penzije na osnovu invaliditeta.


Kako sada stvari stoje, vjerovatno će je i dobiti, jer su preporuku za to dale ljekarske komisije Srbije i Federacije BiH, piše sarajevski “Dnevni avaz”.
“Ne znam kojim su tehnikama vještačili, ali beogradska komisija ga je proglasila invalidom prve kategorije, što znači da ima pravo na penziju”, izjavio je direktor Penzionog zavoda FBiH Zijad Krnjić.
Šešelj je, inače, osamdesetih godina 20. vijeka bio zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (FPN). Tamo je, zbog nacionalističkog djelovanja, dobio otkaz pa se potom preselio u Beograd nastavivši političku karijeru u Srbiji, podsjeća agencija Hina.
Na osnovu predratnog radnog staža, ostvarenog u BiH, Šešelj je i
podnio zahtjev za invalidsku penziju, a nalaz da je on invalid prve kategorije ispisali su ljekari koji su poslati iz Beograda u Hag kako bi tamo utvrdili njegovo zdravstveno stanje.
Taj nalaz sačinjen je prije odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da Šešelja privremeno pusti na slobodu upravo zbog narušenog zdravlja.
Dijagnozu beogradskih ljekara, u skladu s propisima, morao je da potvrdi i Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja FBiH, a stručnjaci te ustanove su na osnovu dokumentacije iz Beograda potvrdili da je riječ o nespornoj invalidnosti iako haškog optuženika nisu ni vidjeli.
“To usaglašavanje radi se u svim državama i bez pregleda. Znači, potvrđuje se na osnovu dijagnoze i dokumentacije koja se dostavi”, objasnio je direktor Instituta za medicinska vještačenja FBiH Zijad Hadžiomerović.
Dodao je da je u Šešeljevom slučaju riječ o “vrlo opširnoj dokumentaciji”, ali se o sadržaju ne može govoriti jer su takvi podaci zakonom zaštićeni.
“Nema tu ništa subjektivno, radili smo maksimalno profesionalno bez obzira na ime i prezime”, kazao je Hadžiomerović.
Međutim, direktor Penzionog zavoda FBiH Krnjić nije zadovoljan ovakvim odlukama medicinskih vještaka.
Kako je kazao, nije trebalo da oni tek tako da prihvate nalaze beogradskih ljekara pa će cijeli predmet stoga, vjerovatno, završiti na sudu.
“S obzirom na aktivnosti koje Šešelj sada ima u Beogradu, očigledno je da nije invalid prve kategorije”, zaključio je Krnjić.

bhreporter/Agencije

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.