19/03/2024 6:02

Sjednica oba doma Parlamenta BiH. Turković: Armija BiH nije “takozvana”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltije je, odgovarajući na pitanje u vezi potpisivanja ugovora između države BiH Islamske zajednice u BiH, poručio kako Vijeće ministara na tome ne može ništa uraditi dok Predsjedništvo BiH ne odobri, javlja Anadolu Agency (AA).

U toku je prva posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj poslanici i delegati postavljaju pitanja članovima Vijeća ministara BiH.

Prema dnevnom redu objavljenom na zvaničnoj internet stranici Parlamentarne skupštine BiH, radi se o 36 zastupničkih, odnosno delegatskih pitanja. Poslanici i delegati su najviše pitanja pripremili za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, ministricu vanjskih poslova Biseru Turković i ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova Stašu Košarca.

Zastupnik Denis Bećirović pitao je šta je konkretno učinilo aktuelno Vijeće ministara BiH s ciljem pomoći i podrške usvajanju Osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini?

Tegeltija je odgovorio kako je prethodno Vijeće ministara 29. septembra 2015. godine utvrdilo Nacrta sporazuma između BiH i IZBiH.

Rekao je kako je ovaj Dokument vrlo brzo upućen u proceduru Predsjedništva BiH i od tada nema zvanične komunikacije niti stavova između Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, prethodnog ni sadašnjeg saziva.

“U ovom trenutku taj Sporazum još uvijek je u proceduri i Savjet ministara nije u mogućnosti da bilo šta radi po tom pitanju dok je taj Sporazum u Predsjedništvu BiH. Čeka se odluka Predsjedništva BiH”, rekao je Tegeltija, napominjući kako nerealizacija ovog Sporazuma predstavlja teret sadašnjem Vijeću ministara jer ne može donijeti neke druge odluke koje se tiču vjerskih zajednica.

Bećirović je u svom komentaru ukazao na odgovornost parlamenta i Vijeća ministara, te poručio kako nije dobro da se ide u pravcu negiranja državnog identiteta BiH, bilo koji prava i vjerskih zajednica, jezičkog identiteta, bosanskog jezika. Sve to se, dodao je, dešava u BiH.

“Zato mi ovdje moramo reći stop duplim aršinima, stop diskriminaciji. Kada budemo imali takav pristup, kada se budu svi tako ponašali, biće bolje za sve građane i narode BiH”, rekao je Bećirović.

Tegeltija je dodao kako se Vijeće ministara, s njim na čelu, zalaže i uvijek će se zalagati za punu ravnopravnost svih građana i vjerskih zajednica u BIH.

Zastupnik Denis Zvizdić pitao je zašto Vijeće ministara BiH nije u zadatom roku realizovalo poslaničku inicijativu koju je Predstavnički dom PSBiH usvojio 9. decembra 2020. godine, a koja se odnosi na pripremu i dostavljanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o sprečavanju govora mržnje na internetu i kada se to može očekivati.

Tegeltija je kazao kako je Vijeće ministara zadužilo tri ministarstva za ispitivanje mogućnosti realizacije ovog zakonskog rješenja, a to su, s obzirom na to da je riječ o internetu, Ministarstvo komunikacija i transporta, Ministarstvo pravde i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

“Mi do sada nismo dobili definitvan stav ministarstva po pitanju ovog zakona, međutim stav pravnika koji zastupaju ovo jeste stanovište da BiH nije potrebna zakon koji bi regulisao samo ovu oblast već da se u Krivični zakon ugrade ove odredbe”, rekao je Tegeltija.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković reagovala je na pitanje zastupnice Sanje Vulić, koja je u svom pitanju koristila termine “tzv. Armija BiH” i “tragični sukob”, na što je odgovorila:

“Armija RBiH je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate države RBiH, a ne takozvana Armija BiH. Tome svjedoči učešće Armije BiH na vojnoj paradi u Parizu u povodu Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja 1995. godine. Isto tako, nećemo se složiti ni o prirodi rata. Za vas taj rat je tragični sukob, za mene je on agresija u kojoj su počinjeni najteži zločini, koji uključuju i genocid, a na osnovu odluka međunarodnog suda”.

Politički.ba

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.