29/03/2024 9:11

Slika anonimnog crtača grafita prodata za više od 11 miliona eura

Ulje na platnu anonimnog crtača grafita Benksija (Banksy) prodato je za 11 miliona eura na aukciji u Londonu, što je rekordna cijena za rad misterioznog umjetnika.

Na slici iz 2009. godine koja nosi naziv „Prerušeni parlament“, predstavljen je donji dom skupštine, kojeg su zauzele desetine čimpanzi.  Benksi je prvobitno izložbu slike u muzeju u Bristolu nazvao “Vrijeme za pitanja“. Slika je stekla novu slavu i novi naziv 29. marta, kada ju je muzej ponovo stavio na izložbu kako bi obilježio dan Brexita, kad se Velika Britanija treba formalno povući iz Evropske unije.

– Napravio sam je prije deset godina. Muzej iz Bristola upravo ju je vratio na izložbu kako bi se obilježio dan Brexita – napisao je Benksi u objavi na Instagramu.

Dobitna ponuda od 11,15 miliona eura bila je skoro 10 puta veća od prethodnog rekorda za Benksijevo umjetničko djelo. Njegovo djelo „Djevojka s balonom“ prodato je u oktobru 2018. godine za 1,3 miliona eura. Benksi je nakon aukcije na svom Instagram profilu objavio citat umjetničkog kritičara Roberta Hjuza (Hughes) o vrijednosti i svrsi umjetnosti.

– Šteta što još nisam vlasnik slike – napisao je Benksi u naslovu.

Dnevni avaz

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.