29/03/2024 10:18

Specijalni izaslanik WHO-a upozorava na mogući treći val koronavirusa početkom 2021. godine

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19 David Nabaro (Nabarro) upozorio je da ukoliko se ne izgradi potrebna infrastruktura, početkom sljedeće godine imat ćemo treći talas koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Smatra da se drugi val dogodio nakon što evropske zemlje nisu reagovale na prvi val epidemije.

Nabarro je, razgovarajući s grupom “CH Media” koja emitira program na njemačkom jeziku u Švicarskoj, žestoko kritikovao Evropu i borbu Švicarske protiv pandemije.

Naglašavajući da su evropske zemlje koje djeluju “labavo” u borbi protiv epidemije daleko iza Azije u kontroli širenja virusa, Nabarro je podvukao da je Švicarska među zemljama koje vrlo rano ublažavaju mjere u borbi protiv epidemije i nisu dovoljno spremne za drugi val.

Nabarro je izjavio da je odgovor Europe na prvi val bio nedovoljan, a zatim je počeo drugi val.

“Mjesecima nakon što je prvi val stavljen pod kontrolu, u ljeto nismo uspjeli izgraditi potrebnu infrastrukturu, a sada postoji drugi val. Ako se sada ne izgradi potrebna infrastruktura, treći val će doći početkom sljedeće godine”, upozorio je Nabarro.

Podsjetivši da je broj slučajeva vrlo velik u Švicarskoj, posebno u regijama gdje se govori francuski, Nabarro je izjavio da vlasti nisu s javnošću primijenile potrebne strategije protiv epidemije.

Nabarro je naglasio da se ljudi u azijskim zemljama bolje pridržavaju mjera, poštuju socijalnu distancu, nose maske i pridržavaju se higijenskih mjera kako bi epidemiju držali pod kontrolom, u odnosu na Evropu.

Pretplatite se na BH-Reporter

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Dobrodošli na BHReporter

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.